;
Bilim

Koronavirüs Çin’de Emisyonların Azalmasına Neden Oldu

Uzun yıllardır görülen en ölümcül salgınlardan biri olan koronavirüs (Covid-19), Çin’deki enerji taleplerini ve endüstriyel faaliyetleri çöküşe uğratarak karbondioksit emisyonlarını 100 milyon metrik ton azalttı.

Kâr amacı gütmeyen iklim kuruluşu Carbon Brief’in yaptığı yeni bir analize göre, virüsün  geniş çaplı etkileri arasında seyahat kısıtlamaları, uzatılan tatiller ve düşük ekonomik faaliyet gibi etkenler bulunuyor. Bu yıl 25 Ocak’ta gerçekleşen ve iki haftalık festival şeklinde kutlanılan Çin Yeni Yılı’ndan emisyonlarda düşüş başladı.

Çalışma, festivalin 10. gününden sonraki 2 haftalık dönemdeki emisyon oranlarını geçtiğimiz 5 sene ile kıyasladı. Aynı döneme 2019 yılında bakıldığında, Çin’deki emisyon 400 milyon metrik ton iken, bu seneki değerler 300 milyon civarında.

Kömür tüketimi de bu durumdan etkilenmiş durumda. Yeni Ay Yılı’ndan bir ay önce, en kirli fosil yakıtların kullanımı önceki senelerle aynı oranda seyrediyordu. Analize göre, o zamandan beri değerler 4 yılın altına düştü.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Boş şehir merkezleri ve toplu taşıma fotoğrafları emisyonda yaşanan büyük orandaki azalmanın kanıtı olarak görünse de, Çin’in enerji tüketimi endüstri tarafından baskılanıyor. Emisyonlardaki azalmaların büyük çoğunluğu, Çin hükümetinin salgını kontrol altına alma çabalarından dolayı petrol rafinelerinin daha az faaliyet göstermesinden ve enerji üretiminde daha az kömür kullanılmasından kaynaklanıyor.

Ulusal Sağlık Komisyonu’na göre 25 Şubat itibariyle Çin’de Koronavirüs’e yakalanan 72.436 vaka bulunuyorken, ölü sayısı 2377’ye ulaştı.

Eğer kısa dönemli azalmalar devam ederse, ülkenin yıllık emisyonları yalnızca %1 oranında azalacak. Ancak bunun da bir garantisi yok. Enfeksiyon oranları azalmaya başlayıp korumalar sağlandıktan sonra harekete geçecek Çin’in verimliliği artırmak için yeterli oranda enerji üretimi kapasitesi ve sanayileri bulunuyor.

BloombergNEF’te Salı günü (18 Şubat) yayımlanan araştırma, Çin’deki üretim erozyonuna karşın ülke emisyonlarının hükümet tarafından hazırlanan altyapı odaklı teşvik paketi ile  artabileceğini belirtiyor. Bu paket, ülkedeki kömür yakımının devamına ve çimento ve çelik kullanımının artırılmasına yönelik olacak.