;
Ekonomi

Kömüre Dayalı Çelik Üretim Kapasitesi Planları Yüzde 8 Arttı; Atıl Varlık Riski 554 Milyar Dolara Çıktı

Kömüre Dayalı Çelik Üretim Kapasitesi

Küresel kömüre dayalı çelik üretim kapasitesi planları 2022’de 380 milyon ton/yıl’a yükseldi. Bu, karbon nötr taahhütleri dikkate alındığında, çelik endüstrisinin 554 milyar dolarlık atıl varlık riskiyle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.

Global Energy Monitor‘ün yeni raporuna göre, dünya genelinde geliştirilmekte olan ve “yüksek fırın-bazik oksijen fırını” üretim yöntemini izleyen kömür bazlı çelik üretim kapasitesi, uzun vadeli karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşmak için dünyanın toplam kapasitesindeki payının önemli ölçüde azalması gerektiği bir dönemde, 2021’deki 350 milyon/ton (mtpa) seviyesinden 2022’de 380 mtpa’ya yükseldi.

Küresel Çelik Tesisleri Takipçisi’ndeki yıllık veri araştırması, geliştirilmekte olan kömüre dayalı kapasitenin neredeyse tamamının Asya’da olduğunu (%99) ve Çin ile Hindistan’ın bu gelişmelerin çoğunluğunu elinde tuttuğunu (birlikte %79) ortaya koyuyor.

Hindistan ilk kez Çin’i geçerek kömür bazlı kapasitenin en büyük geliştiricisi oldu: Hindistan, geliştirilmekte olan kömür bazlı “yüksek fırın-temel oksijen fırını” kapasitesinin %40’ına sahipken, Çin %39’undan sorumlu.

Ancak kömüre dayalı çelik üretimi son yıllarda payının bir kısmını daha temiz üretim biçimlerine devretmiş olsa da, geçiş çok yavaş ilerliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2050 yılına kadar Net-Sıfır senaryosuna göre, “elektrik ark ocaklı” kapasitenin toplam payı 2050 yılına kadar %53’e ulaşmalı. Bu da 347 metrik ton (Mt) kömür bazlı kapasitenin emekliye ayrılması veya iptal edilmesi ve 610 Mt elektrik ark ocağı kapasitesinin mevcut filoya eklenmesi gerektiği anlamına geliyor.

Global Energy Monitor Ağır Sanayi Program Direktörü Caitlin Swalec, çelik üreticilerinin ve tüketicilerinin karbonsuzlaştırma planları için eylemlerini hızlandırmaları gerektiğine dikkat çekerken, “Kömür bazlı çelik üretiminden uzaklaşma süreci devam ediyor ancak çok yavaş ilerliyor. Şimdi kömüre dayalı kapasite ekleyen geliştiriciler, gelecekte milyarlarca dolarlık zarar yazma riskiyle karşı karşıya” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi