;
Afetler Bilim

Komşuyu İklim Krizi Vurdu! Avrupa Aşırı Hava Olayları İle Sarsıldı

Yunanistan, İspanya ve İtalya’da ardı ardına yaşanan aşırı hava olayları küresel ısınmanın korkunç sonuçlarını gözler önüne serdi. Yaz aylarının genelde sıcak ve kuru geçtiği, yoğun turist bölgesi olan Yunanistan’ın Hakidiki bölgesinde yaşanan fırtına sonucu altı turist hayatını kaybetti, dördü ağır olmak üzere 108 kişi yaralandı. İspanya, Valensiya’daki kar fırtınasında tenis topu büyüklüğünde dolu taneleri yağdı. İtalya’nın Adriyatik kıyısında meydana gelen kuvvetli fırtınanın diğer bölgelerini de etkilediği söylenirken Ligurya bölgesinde yetkililer yaşanabilecek fırtınalara karşı sarı kodlu hava uyarısında bulundu.

Yunanistan’ın kuzeyindeki Halkidiki bölgesinde sağanak ve fırtına nedeniyle altı turist hayatını kaybetti. Öte yandan, dördü ağır olmak üzere 108 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Halkidiki bölgesinde olağanüstü hal ilan edilirken Yunanistan’ın Kamu Güvenliği Bakanı Mihalis Hrisohoidis Perşembe sabahı bölgeyi ziyarete gitti. En az 140 itfaiye görevlisi bölgeye sevk edildi.

Yetkililerin aktardığına göre deniz kenarında bulunan yazlıklarıyla yaz aylarında popüler bir turist bölgesi olan Hakidiki’de yaşanan üç ayrı olay altı kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Yunanistan devlet televizyonu ERT’nin görüştüğü bir tanık, fırtınanın 20 dakika sürdüğünü belirtti.

ERT’nin aktardığı bilgilere göre, ülkenin kuzeyini vuran ve özellikle turizm bölgesi Halkidiki’de etkili olan fırtına, can ve mal kayıplarına neden oldu.

Yunan basınına göre, Romanyalı sekiz yaşındaki bir çocuk ve annesi bulundukları restoranın tavanının çökmesi sonucu hayatını kaybetti.

Öte yandan, 54 yaşındaki bir Rus ve iki yaşındaki oğlu devrilen ağacın altında kalarak can verdi. Çekya vatandaşı ailenin iki üyesi ise karavanlarının rüzgar nedeniyle devrilip sürüklenmesi sonucu yaşamlarını yitirdi.

Meteorolog Klearxos Marousakis, “Yaz aylarının genelde sıcak ve kuru geçtiği Yunanistan’da böylesine şiddetli hava olayları hiç alışılmadık” dedi. Fırtına, sıcaklıkların son iki günde 37 dereceyi bulmasının ardından meydana geldi.

Hrisohoidis, hayatını kaybedenler için başsağlığı dilerken, “İnsanların ölümüne ağaçları deviren şiddetli rüzgar ve fırtına sebep oldu, sel değil” dedi.

Yunanistan’daki fırtınanın görüntülerine buradan ulaşılabilir.

İspanya

İspanya’da Çarşamba gecesi sıcaklıkların 10 dakika içerisinde 33,5 dereceden 20 dereceye düşmesiyle “kar fırtınası” yaşandı. Geçtiğimiz hafta ise İspanya’da rekor seviyede kavurucu sıcaklar vardı. İspanya’nın Utiel, Valensiya kentinde nehirler buz tuttu. Bölge sakinleri daha önce hiç böyle bir şeyin yaşanmadığını belirtiyor. Utiel’deki dolu tanelerinin tenis topu büyüklüğünde olduğu ve birçok yapıya ve araca hasar verdiği söyleniyor.

İspanya’da yaşanan fırtına sonucunda en az bir kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

BBC Hava Durumu, kuvvetli fırtınaların bu hafta içerisinde Avrupa’da devam edeceği ve sellere sebep olabileceği uyarısında bulunuyor.

İtalya

İtalya’nın Adriyatik kıyısında, özellikle Marche ve Abruzzo bölgelerinde de kuvvetli fırtına görüldü. Hava durumunun İtalya’nın diğer bölgelerini de etkilediği söyleniyor.

İtalya’da yaşanan fırtına, İspanya’daki kar fırtınasının ardından meydana geldi.

Fırtına trafik kazalarına ve özellikle Marche bölgesinde ağaçların devrilmesine sebep oldu.

Kavurucu sıcak hava dalgalarının ardından Ligurya bölgesinde yetkililer bölgede yaşanabilecek fırtınalara karşı sarı kodlu hava uyarısında bulundu.

Türkiye

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye’de 2017 yılında 598, 2016 yılında 654, 2015 yılında ise 731 meteorolojik afet gözlemlendiğini paylaşırken, kendi verilerine göre son üç yıl, 1940’lardan beri ülke tarihinde en çok meteorolojik afetin görüldüğü yıllar olarak ön plana çıkıyor.

İklim krizinin meteorolojik karakterli afetleri belirgin şekilde etkilediği bilim dünyasının günümüzde üzerinde uzlaştığı bulgular arasında.