;
Politika

Kolombiya Yeşil bir Ekonomi için Fosil Yakıt Araştırmalarını Durdurdu

kolombiya

Kolombiya Maden Bakanı Irene Vélez, ülkenin sürdürülebilir bir dönem başlatmak için fosil yakıtlardan uzaklaşacağını söyledi.

Kolombiya’nın solcu hükümeti, fosil yakıtlardan uzaklaşıp yeni bir sürdürülebilir ekonomiye geçiş amacıyla yeni petrol ve gaz arama projelerini onaylamayacağını duyurdu.

Maden Bakanı Irene Vélez, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda dünya liderlerine And ülkesinin petrol ve gaza olan bağımlılığından uzaklaşma ve ülke tarihinde yeni, daha yeşil bir sayfa açma zamanının geldiğini söyledi.

Davos’ta düzenlenen bir panelde Vélez, “Yeni petrol ve gaz arama sözleşmeleri vermemeye karar verdik. Bu, iklim değişikliğine karşı mücadeledeki kararlılığımızın açık bir işareti. Kararımızı derhal uygulamaya geçireceğiz” dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, geçen yıl Ağustos ayında seçilmeden önce, ülkenin uzun süredir devam eden petrole dayalı ekonomik bağımlılığını sona erdirme hedefini kampanyasının önemli bir parçası haline getirmişti.

Ancak parçalanmış bir kongre, giderek daha kasvetli hale gelen ekonomik görünüm ve hükümetin bir dizi politik geri adımları, Petro’nun iddialı çevre dostu taahhüdünü şüpheye düşürdü.

Ülkenin Maliye Bakanı José Ocampo, açıklamaların Kolombiya pezosunun değerini düşürmesiyle, piyasaları rahatlatmak için birkaç kez devreye girdi.

Ocampo, gazetecilere defalarca, ülkenin büyük ölçüde sektörün gelirine bağlı olduğu için yeni petrol ve gaz projelerine açık olduğunu söylemişti.

Ancak Petro, bu hafta Vélez’in açıklamasını destekleyerek, alternatif ekonomilerin Kolombiya’nın toplam ihracat gelirinin yaklaşık yarısını oluşturan petrolden kaynaklanan kaybı telafi edeceğini söyledi.

Petro, Davos’taki muhabirlere, “Turizme güçlü yatırımın ve temiz enerji üretme kapasitesinin, fosil yakıtların bıraktığı boşluğu mükemmel bir şekilde doldurabileceğine inanıyoruz” dedi.