;
Politika

Kolombiya da Fosil Yakıtlardan Çıkış Anlaşmasını Destekliyor

fosil yakıt

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro kömür, petrol ve doğalgaz çağını sonlandıracak planı ortaya koyacak bir anlaşma istiyor. Ülkenin ekonomisi fosil yakıt sektörüne dayanıyor.

Dubai’deki iklim zirvesinde Gustavo Petro, ülkesinin küresel ısınmanın başlıca nedeninden uzaklaşma sürecini yönetmek için yeni bir kurum oluşturulmasını talep eden bir grup ülkeye katılacaklarını açıkladı.

Latin Amerika ülkesi, önemli petrol, doğalgaz ve kömür endüstrilerine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Kolombiya, bu ittifaka katılan 10. ülke ve Doğu Timur’un ardından bu yılın başlarında bu ittifakı destekleyen ikinci fosil yakıt üreticisi oldu. Pasifik adaları ülkeleri tarafından başlatılan girişim; Avrupa Parlamentosu, DSÖ ve 100’den fazla şehir ve alt ulusal hükümet tarafından destek buldu.

Kolombiya’nın ittifaka katılması, halihazırda iklim krizinden kaynaklanan büyük tehditlerle karşı karşıya olan küçük ada devletleri de dahil olmak üzere, anlaşmayı destekleyen devlet başkanları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) kömür, petrol ve gaz talebinin 2030’a kadar azalmaya başlayacağını belirterek, fosil yakıt döneminin “sonunun başlangıcı”nı işaret etmişti. Yılda milyarlarca ton seragazı, fosil yakıtların yakılmasıyla atmosfere pompalanıyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, fosil yakıtların yayılmasını önleme anlaşmasını desteklerken, fosil yakıtları tütüne benzetti: “Tütünün etkisini ele almadan akciğer kanserini ele alamayacağımız gibi, iklim değişikliğiyle mücadele etmek de fosil yakıtların rolünü ele almayı gerektiriyor.”

Emisyonların %75’ini dahil etmeden 1,5 derece hedefine ulaşmanın mümkün olmadığını söyleyen Ghebreyesus, sürekli aynı konuyu tartışarak bir sonuca varılmadığının altını çizdi ve ekledi: “Bu durmalı. Bilim mevcut, kanıt açık. Problemi ve çözümü biliyoruz.”

Benzer şekilde sürekli 1.5 derece hedefinin konuşulmasına karşın bu konuda ilerlenmemesinden şikayetçi olan Tuvalu Başbakanı Kausea Natano ise, “Sıcaklık artışında en fazla 1.5 derece hedefinin korunması için fosil yakıt tüketimini acilen sonlandırmalıyız. Artık adalarımız batarken, ormanlarımız yanarken ve insanlarımız acı çekerken beklemek için zamanımız yok” dedi.