;
Politika

Kılıçdaroğlu’ndan Gençlere: “Sizlerin Katılımına Açık bir Çevre Politikasını Hayata Geçireceğiz”

İklim krizinin birincil sorumlularından kömürün üretimini arttırma çağrısı yapması nedeniyle tepki gören CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, gençlere yönelik kaleme aldığı iklim mektubunda “Gençlerin doğrudan katılımına açık bir çevre politikasını hayata geçireceğiz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gençlere yönelik bir iklim mektubu kaleme aldı. Mektubunda, iklim bakanlığı kuracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, bakanlıkta gençlere görev verileceğini belirtti.

Tüm canlıların yaşam hakkına saygılı, yeraltı ve yer üstü kaynaklarını ekolojik sınır ve şartlara uygun olarak değerlendiren; karar süreçlerinde demokratik ve gençlerin doğrudan denetimine/ katılımına açık bir çevre politikasını hayata geçireceklerini söyleyen CHP Genel Başkanı, “Her alanda olduğu gibi iklimde, doğada, ekosistemde, suda, tarımda, kent ve kır yaşamında adaleti sağlayacağız; çevrenin binlerce yıllık kadim adaletinin önüne barajlar kurmayacak yollar yapmayacak, engeller çıkartmayacağız” dedi.

Kılıçdaroğlu geçtiğimiz hafta Zonguldak’ta kömür üretimini artırın çağrısı yapması nedeniyle tepki çekmişti. Hükümetin ithal kömür politikasını “Türkiye’nin felaketine yol açar” diye eleştiren ve kömür madenciliği ile bir taşla üç kuş vurulabileceğini (ithalatı durdurmak, istihdam yaratmak, dışarı para göndermemek) söyleyen Kılıçdaroğlu’na İkizköy Çevre Komitesi #KuşlarıRahatKömürüYeraltındaBırak diyerek seslenmişti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun mektubunun tamamı şu şekilde:

“Sevgili Gençler,

Ekolojik bir yıkımla karşı karşıyayız; dünyamız yaşanabilir olmaktan büyük bir hızla uzaklaşıyor.

İklim değişikliği ve bağlı gelişmeler milyarlarca insanın hayatını doğrudan etkiliyor. Hava kirliliği, orman yüzölçümünün azalması, türlerin soylarının tükenmesi, temiz su kaynaklarının azalması, ekilebilir arazilerin vasıflarını kaybetmesi, aşırı nüfus artışı vb. etmenler geleceğimizi tehdit ediyor.

Üstelik bu tehdit salgın bir hastalık gibi; sınır tanımıyor, sınırları aşıyor bizleri evlerimizin orta yerinde buluyor. Amazon Ormanları’nda kesilen her bir ağaç, Avrupa’yı sular altında kalmaya bir adım daha yaklaştırıyor. Türkiye’de yanan her orman alanı, Akdeniz havzasını daha da kuraklaştırıyor. Açık kalan her bir çeşme, Afrika’daki suya erişim mücadelesini zorlaştırıyor. Gelişmiş ülke ekonomilerinin kendi sınırları içindeki karbon salımını en aza indirmesinin de tek başına bir anlamı yok. Çünkü karbon salımıyla kirlenen atmosfer, kendisini termik santrallardan kurtarmış ülkelerin de üstünü örtüyor, onların da nefesini kesiyor.

Karşı karşıya bulunduğumuz ekolojik yıkım en çok da sizi ürkütüyor. Geleceğe dair kaygılarınız artıyor; ebeveynlerinizin yaşadığından daha kötü bir dünyada ömrünüzün geçeceğini düşünüyorsunuz.

Haklısınız ancak birlikte değiştirebiliriz!

Biliyorsunuz, Cumhuriyetimizin II. Yüzyılı için kaleme aldığım II. Yüzyıla Çağrı Beyannamesinde, “Gelecek nesiller için Ekosistem Hakkı” başlığına yer vermiş, bu hakkın anayasal güvence altına alınacağını söylemiştim.

Masmavi ve yemyeşil, sağlıklı ve bereketli Türkiye hedefimizde, sizlerin de yanımızda olmanız bize gurur verir. Uluslararası bir dayanışmayla ve aynı zamanda ulusal bir kararlılıkla ülkemizi, dünyamızı daha yaşanabilir kılmanın politikaları hazır. Dünyaya örnek olacak ekolojik sıçramamızı birlikte yaşama geçireceğiz. Türkiye’yi evrensel kriterlere uygun bir ekosistemin uygulayıcısı ve dünyadaki öncüsü yapacağız.

Tüm canlıların yaşam hakkına saygılı, yeraltı ve yer üstü kaynaklarını ekolojik sınır ve şartlara uygun olarak değerlendiren; karar süreçlerinde demokratik ve siz gençlerin doğrudan denetimine/ katılımına açık bir çevre politikasını hayata geçireceğiz. Her alanda olduğu gibi iklimde, doğada, ekosistemde, suda, tarımda, kent ve kır yaşamında adaleti sağlayacağız; çevrenin binlerce yıllık kadim adaletinin önüne barajlar kurmayacak yollar yapmayacak, engeller çıkartmayacağız.

Bu bağlamda, Millet İttifakı’nın iktidarında doğal ekosistemin korunması ve eski haline döndürülmesini koordine edecek İklim Bakanlığı’nı kuracağız. Bakanlığın kadrolarını büyük ölçüde sizler oluşturacaksınız.

Bugünün gençleri olan sizlerle birlikte, sizin de çocuklarınız için evrenin bilinen en güzel gezegenini, yeniden sağlıklı mavi küreye dönüştürelim.

Türkiye’den başlayalım! Ülkemizin ve dünyanın ekolojik geleceğini kurtaralım.

Başarabiliriz, geleceği değiştirebiliriz!”