;
Politika

Kerry: “COP28 Öncesinde ABD ve Çin İklim Konusunda Anlaştı”

kerry

ABD’nin İklim Elçisi John Kerry, ABD ve Çin’in, bu ayın sonlarında Dubai’de başlayacak COP28 iklim müzakerelerinde ilerleme kaydedilmesine yardımcı olacak bir “anlaşmaya” vardığını söyledi.

ABD İklim Elçesi John Kerry, geçtiğimiz hafta Sunnylands, Kaliforniya’da Çinli mevkidaşı Xie Zhenhua ile zorlu ve ciddi görüşmeler gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Kerry, Singapur’daki Bloomberg Yeni Ekonomi Forumu’nda “Her müzakerede olduğu gibi, umutsuzluğa kapıldığımız birkaç an yaşadık” dedi ve ekledi: “Ancak, COP’a yardımcı olacak çok sağlam anlaşmalar ortaya koyduk. Bu durum ikimizi de daha fazla yenilenebilir enerji ve benzer konulara odaklanarak dünyaya yardım edebileceğimiz bir noktaya getirecek.”

COP28’in, iklim finansı ve daha iddialı enerji dönüşüm hedefleri gibi konulara odaklanması beklenirken, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ortak zemin, COP28’de yaşanabilecek bir uzlaşının kritik bir parçası olarak kabul ediliyor. Kerry, iki ülke arasındaki anlaşmaların detaylarının yakında açıklanacağını söyledi.

COP28’de Çin’e yönelik büyük bir eleştiri noktası ise, daha fazla kömürle çalışan enerji santrali inşa etme programı ve Pekin’in enerji güvenliğini ve ekonomik büyümeyi garanti altına almaya çalışırken fosil yakıt kullanımını azaltmak için somut bir hedef taahhüt etmekte isteksiz olması.

Çin elçisi Xie, Eylül ayında fosil yakıtlardan aşamalı çıkışın, enerji depolama gibi temel teknolojiler henüz olgunlaşmamışken “gerçekçi olmadığını” söyledi.

Kerry, Çin’in kömür konusunda herhangi bir taviz verip vermeyeceği sorusuna “Bekle ve gör” şeklinde cevap verdi.

Çin’in şu anda proje aşamasında 360 gigawatt kömür yakıtlı enerji kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Kerry, “Dünyanın herhangi bir yerinde kömürle çalışan bir elektrik santralını finanse etmek sorumsuzluktur” dedi.