;
Bilim Ekonomi

“Kayısı, Fındık ve Üzüm gibi Ürünlerde Ciddi Verim Kayıpları Yaşayacağız”

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, gelecek 30 yılda iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle tahıllar, fındık, kayısı ve üzüm gibi Türkiye’nin önde gelen tarım ürünlerinde büyük oranlarda verim düşüşü yaşanacağı konusunda uyardı.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Yenilikçi Tarım ve Gıda İşletmeciliği Platformu (Boun Tarım) Kurucularından Prof. Dr. Gökhan Özertan, 2050’ye gelindiğinde fındıkta %10, üzümde %20 ve kayısı da ise verimin %40’a kadar gerileyeceğini belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi Haberler ekibinden Önder Öndeş’in aktardığına göre, iklim değişikliğinin Türkiye’de tahıl ürünleri de dâhil ciddi verim kayıplarına yol açacağını vurgulayan Prof. Dr. Özertan, kapsamlı veriye dayalı eylem planın vakit kaybetmeden hazırlanması ve buna yönelik olarak harekete geçilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Bilim insanı iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerini şöyle anlattı: “Hazırladığımız ‘TÜSİAD Tarım ve Gıda 2020 Sürdürülebilir Büyüme Bağlamında Tarım ve Gıda Sektörünün Analizi Raporu’nda yer alan bulgulara göre Türkiye’de belli başlı tarım ürünlerinde 2020-2050 yılları arasında ciddi verim kayıpları olacağı öngörülüyor. Fındıkta bu oran %10’u bulurken, en ciddi etkilenen bölge Doğu Karadeniz olacak. Üzümde %20’lik bir kaybın yaşanacağı görülüyor. Malatya çevresinde yetişen ve bölgenin ekonomisinde çok büyük bir yer tutan kayısı da ise verim %40’lara varan oranda düşecek. Henüz Türkiye için verimiz olmasa da dünyada yapılan çalışmalara baktığımızda buğday, arpa gibi tahıl ürünlerinde de bölgesel olarak %20 ila %50 arasında verim düşüşü ortaya çıkacağı belirtiliyor. Bu kayıpların yaşanmasında en önemli etki iklim değişikliğine bağlı artan sıcaklıklar ve değişen yağış rejimleri. Bu durum bazı bölgelerde daha önce yetişmeyen tarım ürünlerin üretilebilmesini mümkün kılarken, bazı yerlerde de bunu imkânsız hale getirecek. Yani gelecek 30 yılda tüm dünya ile birlikte Türkiye’yi de tarımda zor günler bekliyor.”

Türkiye’nin tarımı göz ardı edebilecek bir konumda olmadığını belirten Prof. Dr. Özertan, Türkiye’nin dünyanın önde gelen tarım ürünlerinin büyük kısmında ilk 10 üretici arasında yer aldığını hatırlattı. “Hem gelecekte gıda açısından büyük sorunlar yaşamamak hem de ekonomik kayıpların önüne geçmek için tarımda iklim değişikliği eylem planının bir an önce hazırlaması gerekiyor” diyen bilim insanı sözlerine şu şekilde devam etti: “Bunun yapılması için çok geniş ve kapsamlı veriler toplanmalı. Çünkü tarım oldukça karmaşık bir sektör ve iklim değişikliğinde bir yol haritası belirlemek için iyi bir plana ihtiyaç var. Bugün resmi ve özel bazı kurumlar çeşitli veriler toplayarak, bunları zaman zaman raporlar halinde sunuyor. Ancak bunun daha da ötesine geçerek tüm Türkiye için kapsamlı bir iklim değişikliği eylem programı ortaya konmalı. Ardından uygulanması için tüm paydaşların verecekleri sözleri tutması ve bunun da takip edilmesi gerekiyor.”