;
Politika

“Kanal İstanbul Su Kaynaklarımızın Yüzde 29’unu Tehdit Ediyor”

Kanal İstanbul

İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe, Kanal İstanbul’un kuraklık üzerine etkilerine değindi, “Yalnızca bu proje su kaynaklarımızın  %29’unu tehdit ediyor” dedi.  

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe su uyarısında bulundu.

Sosyal medya hesabından verileri paylaşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe, İSKİ’nin günlük olarak su miktarını paylaştığını ifade ederek, “Küresel iklim krizinin etkilerini doğrudan yaşıyoruz. Son 52 yılın en sıcak Aralık ayını geride bıraktık. Su kaynaklarımız azalıyor. Peki ne yapılması lazım ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ne yapıyor? Bazı önemli noktaları paylaşmak isterim” dedi ve şu analizleri paylaştı:

“Önümüzdeki yıllarda 1960 -1990 yıllarına göre hava sıcaklığının kış aylarında 4, yaz aylarında 6 derece artması bekleniyor.

Artan sıcaklıklar nedeniyle yağış miktarının %12 oranında azalması bekleniyor.

Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarı 4 bin metreküpten 1.346’ya düştü. Bugün ‘Su stresi olan ülke’ konumundayız ve ‘Su fakiri’ olma noktasına ilerliyoruz.

Topraklarımızın %60’ında su açığı yaşanıyor.”

Kanal İstanbul Riski

Kuraklığa karşı atılması gereken adımları da paylaşan Gökçe, “Artan kuraklık ve su stresi içilebilir su kaynaklarına erişimi azaltıyor, tarımsal üretimi düşürüyor, toplumsal sağlığı ve gıda arzı güvenliğimizi etkiliyor. Önümüzdeki yıllarda bu büyük felaketle karşılaşmamak için atılması gereken adımlar var. Birincisi Türkiye betonlaşma ve yoğun yapılaşmaya dayalı modelden sürdürülebilir kalkınma modeline geçiş yapmalı. Örneğin bugün İstanbul’un %24’ü tahrip tehlikesi altında. Türkiye nüfusunun dörtte birinin yaşadığı İstanbul’un ekolojik tüm kaynaklarını tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kâğıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu’nun açılış töreninde bir kez daha hatırlattığı Kanal İstanbul Projesi’nin kuraklık üzerine etkilerine de değinen Dr. Buğra Gökçe, “Yalnız Kanal İstanbul projesi su kaynaklarımızın yüzde 29’unu tehdit ediyor. İSKİ raporlarına göre; 70 milyon m3 su devre dışı kalacak, Avrupa yakasının sularının %65’i risk altında olacak. Örnekler artırılabilir. Düzensiz sulama, toprak yapısına ve coğrafi koşullara uygun olmayan ekim yapılması, doğal ve ormanlık alanlarının yapılaşmaya açılarak su toplayan alanların kaybolması gibi birçok nedenle Türkiye hızla kuraklaşıyor” ifadelerini kullandı.