;
Ekonomi

Kanadalı Fosil Yakıt Şirketleri Norveç Varlık Fonundan Çıkarılıyor

Norveç merkez bankası Norges Bank’ın varlık yönetim birimi olan NBIM, 1 trilyon dolarlık varlık fonunun portfolyosundan, Kanadalı petrol ve doğalgaz şirketlerini çıkaracağını açıkladı.

Norveç, 1 trilyon dolarlık varlık fonunun portfolyosundan, Kanadalı petrol ve doğalgaz şirketlerini çıkaracağını söyledi.

Norges Yatırım Yönetim Bankası (NBIM) Kanadalı Doğal Kaynaklar Ltd (CNQ.TO), Cenovus Enerji, Suncor Enerji ve Imperial Oil’in “kabul edilemez seragazı emisyonları” nedeniyle varlık fonundan çıkarılacağını söyledi. NBIM, “Etik Konseyi petrol ve katran kumu üretiminden kaynaklanan karbon emisyonları nedeniyle bu şirketleri çıkarmayı önerdi” dedi.

Aşırı miktarda emisyona neden olan şirketlerin fondan çıkarılma kararı, nükleer silah, maden alanları, tütün, insan haklarının ihlali gibi başlıklara katılarak dört yıl önce alınmıştı.

Etik Konseyi, şirketlerin petrol, çimento ve çelik sektörlerini, fondan çıkarma kararını almadan önce incelemeye alıyor. NBIM, bu şirketlerin yanı sıra Mısır’ın ElSewedy Elektrik Şirketini, Brezilyalı demir madenciliği Vale SA’yı ve enerji şirketi Eletrobras’ı da neden oldukları çevresel zararlar nedeniyle fondan çıkardı.

Norveç merkez bankası Norges Bank’ın varlık yönetim birimi olan NBIM “bireysel hisse senetlerindeki likidite de dahil olmak üzere piyasadaki durum” nedeniyle kara listeye alınan bazı firmaların hisselerini makul bir şekilde satmanın uzun zaman aldığını söyledi.

NBIM, piyasada aşırı hareketlenme olmaması için fondan herhangi bir çıkarma yapacağını açıklamadan önce hisselerini satıyor.

NBIM ayrıca fondan daha önceden çıkarmış olduğu New York’lu AECOM ve Hong Kong’lu Texwinca Holdings’in artık portfolyolarına uygun olduğunu belirtiyor.

AECOM daha önceden nükleer silah üretiminde yer aldığı; Texwinca ise iştirak firması tarafından işçi haklarının ihlal edilmesi nedeniyle fondan çıkarılmıştı.

Dünyanın en büyük yatırımcıları arasında yer alan fon küresel hisselerin %1.5’ine sahip.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi