;
Politika

Kanada İlk Ulusal İklim Uyum Stratejisine 1,2 Milyar Dolar Yatırım Yapacak

kanada

Kanada ilk ulusal iklim uyum stratejisini yayımladı.

Kanada, toplulukları küresel ısınmanın artan etkilerine karşı korumaya yardımcı olmak için, 1,6 milyar Kanada doları (1,2 milyar ABD doları) tutarındaki yeni federal fon taahhüdünü de dahil eden, ilk ulusal iklim uyum stratejisini yayımladı.

Dünyadaki birçok ülke gibi Kanada da iklim değişikliğinin neden olduğu sıklaşan aşırı hava olayları ile mücadele ediyor. Hükümet, afetlerden kaynaklanan ortalama yıllık kayıpların 2030 yılına kadar 15,4 milyar Kanada dolarına ulaşacağını tahmin ediyor.

Uyum stratejisinin amacı, federal politika ve yatırımla bu kayıpların azaltılmasına yardımcı olmak. Araştırmalar, uyum önlemlerine harcanan her bir doların ekonomi çapında hem doğrudan hem de dolaylı faydalar da dahil olmak üzere maliyetlerde 15 Kanada dolarına kadar tasarruf sağladığını gösteriyor.

Federal Çevre Bakanı Steven Guilbeault yaptığı açıklamada, “İklim değişikliğiyle mücadele kapımıza kadar geldi. Yalnızca iklim değişikliğine neden olan emisyonları azaltmakla kalmamalı, aynı zamanda halihazırdaki değişikliklere de uyum sağlamalıyız” dedi.

Ülke dünyanın en büyük dördüncü petrol üreticisi konumunda.

Ülkenin uyum stratejisi beş önceliğe odaklanıyor: Sağlığın iyileştirilmesi, dayanıklı kamu altyapısının inşa edilmesi ve sürdürülmesi, doğa ve biyoçeşitliliğin korunması, ekonominin desteklenmesi ve iklimle ilgili felaketlerin etkisinin azaltılması.

Federal hükümet eyaletler, bölgeler, belediyeler ve yerli gruplarla strateji üzerinde istişarelerde bulunmak için iki yıl harcadı. Paydaşların ortaya konan stratejiyi gözden geçirmek için 90 günü bulunuyor.

Bir düşünce kuruluşu olan Kanada İklim Enstitüsü (CCI), hareketin ileriye doğru büyük bir adım olduğunu, ancak stratejinin genel hedeflerinin Kanada’nın en büyük iklim risklerini nasıl ele aldığı konusunda daha fazla ayrıntıya ihtiyaç duyduğunu ve eylem planlarını koordine etme süreçlerinin belirsiz olduğunu söyledi.

CCI başkanı Rick Smith stratejiye dair yaptığı açıklamada, “Bu yeni strateji bize kanamayı durdurmak için savaşma şansı veriyor. Bu stratejinin anlamlı bir ilerleme sağlaması için yapılacak daha çok şey olsa da, uygulanması Kanada’nın ilerideki tehditlere hazırlanmasına yardımcı olacaktır” dedi.