;
Bilim Politika

Kaliforniya Sıcak Hava Dalgalarını Adlandıracak ve Sınıflandıracak

Kaliforniya, siklonlar veya kasırgalar gibi sıcak hava dalgalarını kategorize edecek ve adlandıracak bir sistemi hayata geçirmeyi amaçlıyor.

ABD’nin Kaliforniya eyaleti sıcak hava dalgalarını kategorize edecek ve adlandıracak bir sistem kurmayı hedefliyor.Bu gelişme, Avustralya gibi ülkelerin, ısıya bağlı ölümleri azaltmak için benzer bir sistemi benimsemesi gerekip gerekmediğine dair soruları gündeme getirdi. Sıcak hava dalgaları Avustralya gibi ülkelerde diğer tüm doğal afetlerin toplamından daha fazla insanı öldürüyor ve bazı uzmanlar onları adlandırmanın, ölümleri azaltmaya yardımcı olabileceğine inanıyor.

Yunanistan ve İspanya’daki Sevilla kentinin son örneğini takiben, Kaliforniya’da yetkililer, sıralama sistemini geliştirmek için Ocak ayında bir yasa tasarısı sunacak.

Önerilen sistem, ısı dalgalarını adlandırıyor ve onları siklonlara benzer şekilde sınıflandırıyor, ancak sıcaklığa göre kodlamak yerine, insan sağlığına ve özellikle ölüm riskine göre sınıflandırmayı hedefliyor.

Örneğin, kategori 1 sıcak hava dalgası için günlük ölüm oranının, normal bir günde %10 artması beklenirken, kategori 2 ve 3 dalgaları daha da yüksek oranda ölüme neden olabilir.

Kategori 3 sıcak hava dalgası ilan edildiğinde, yüzme havuzlarının ve klimalı sığınakların halka açılmasına, yaşlılar için check-in hizmetlerinin etkinleştirilmesine karar verilebilir. Isı dalgası süresince klimaya erişim sağlanmasını garantilemek adına kamuya ait şirketler tarafından elektrik kesintisi uygulamasının yasaklanmasına yol açabilir.

UNSW’de iklim bilimcisi olan Dr Sarah Perkins-Kirkpatrick, “Bence [hava olaylarını] adlandırmak, insanlar ve olaylar arasında kişisel düzeyde bağlantı kurulmasına yardımcı oluyor. Onu kişileştiriyor. İnsanların ‘Bir sıcak hava dalgası var, siper alıp şunu ya da şunu yapmalıyım’ demelerine yardımcı oluyor” dedi.

CSIRO’da araştırmacı bilim insanı Dr Alistair Hobday, sistemleri adlandırma konusuna temkinli yaklaşşa da, Kaliforniya yaklaşımının değerinin, örnek eylem niteliğinde olduğunu söylerken “Sanırım Avustralya gibi ülkelerde pek çok insanın hiç yaşamadıkları olayları deneyimlediğini göreceğiz. Daha zengin bireylerin olaylar karşısında hayatta kalma şanslarının daha yüksek olduğunu biliyoruz çünkü daha fazla kaynağa sahipler. Bunu yasalaştırmak, kaynakların herkesin kullanımına sunulmasını gerektirecektir” diye ekledi.

Avustralyalılar sıcak hava dalgalarına çok aşina olabilir. Fakat, Perkins-Kirkpatrick, birçok insanın bu olayın ne kadar tehlikeli ve ülkenin “en ölümcül doğal afeti” olduğundan bihaber olduğunu söyledi.