;
Ekonomi

JP Morgan Bazı Fosil Yakıtlara Desteğini Sonlandırıyor

Fosil yakıt endüstrisinin en büyük finansörü konumundaki JP Morgan, Kuzey Kutbu’nda petrol sondajına ve kömür madenciliğine olan desteğini sonlandırıyor.

JP Morgan Chase, yeni iklim girişimleri kapsamında Kuzey Kutbu’nda petrol sondajı için verdiği kredi desteğini sona erdirecek, kömür madenciliği kredilerini ise aşamalı olarak kaldıracak.

Dünyanın en büyük fosil yakıt finansörü, bankanın ekonomistlerinin iklim krizinin insanlığın geleceğini tehdit ettiğini belirtmesinden günler sonra Salı günü bir yatırımcı etkinliğinde fosil yakıtlardan çıkma planlarını başlattı.

JP Morgan, temiz enerjiyi ve diğer sürdürülebilir projeleri desteklemek için çevre ve ekonomik kalkınma anlaşmalarında kullanılmak üzere 200 milyar dolarlık bir bütçe hazırladı.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

JP Morgan’ın yeşil taahhütleri bankayı, Kuzey Kutbu’nda petrol sondajı ve kömür için yeni maden keşfinin finansmanını dışlayan ilk büyük ABD bankası Goldman Sachs ile aynı seviyeye getirdi.

Ancak çevre grupları, bankanın yeşil taahhütlerinin fosil yakıtlara sağladığı büyük mali desteğin gölgesinde kaldığını söyledi. JP Morgan, Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana kaya petrolü hidrolik kırılma faaliyetlerini ve Kuzey Kutbu’nda petrol ve gaz araştırmalarını genişletmek için 75 milyar dolarlık finansal destek sağladı.

Majority Action isimli grup, JP Morgan’ı iklim etkisini açıklamaya ve kredilerini küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlama hedefiyle yeniden düzenlemeye çağırdı.

Uzmanlar, JP Morgan’ın iklim stratejisinin, BlackRock’un açıkladığı yeşil taahhütler karşısında yetersiz kaldığını da belirtiyorlar.

JP Morgan’ın kömür finansmanı kısıtlamaları, ana işi kömür madenciliği olan şirketler için geçerli olacak ancak bankanın politikasında boşluk da bulunuyor. Şöyle ki banka kazancının yarısından azını kömürden kazanan şirketleri finanse etmeye devam edecek.

Sorumlu yatırımları teşvik eden ShareAction’dan Jeanne Martin, JP Morgan’ın iklim taahhütlerinin “hayal kırıklığı” olduğunu ancak “dünyanın en büyük fosil yakıt finansörünün bile iklim değişikliği konusunda hissedarlarını ve sivil toplumu dinlemekten başka seçeneği olmadığını” söyledi.

JP Morgan’dan sızdırılan 14 Ocak tarihli belge, bankanın, artan küresel sıcaklıklar nedeniyle “insan hayatını tehdit eden felaket sonuçları dışlayamayacağı” konusunda uyarmıştı.

Bankanın ekonomistlerinin hazırladığı raporda, “Kesin tahminler mümkün olmasa da, dünyanın sürdürülemez bir yörüngede olduğu açık. İnsanlık hayatta kalacaksa, bir noktada bir şeyler değişmek zorunda” ifadelerine yer verilmişti.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi