;
Politika

Joe Biden İklim Oyu İçin Mücadele Etmeli

Anketlere göre, ABD başkanlık yarışında Demokratların adayı Joe Biden’ın iklim konusunda endişeli seçmenlerin oyunu kazanabilmesi için daha sıkı iklim hedefleri alması gerekecek.   

Haber: Justine Calma

Çeviri: Çisil Sevinç

Bernie Sanders, Elizabeth Warren ve Eski Başkan Barack Obama’nın onayını alan Joe Biden muhtemel Demokratların adayı oldu ve böylece iklim değişikliği bilimini sorgulayan başkanın yerine geçebilecek bir seçenek doğdu.

Ancak pek çok çevreci gruba göre, Biden’ın mücadele etmesi gerekiyor.

Çevre grubu 350 Action’ın Kuzey Amerika direktörü Tamara Toles O’Laughlin, “Trump karşısında birleşme planlarımız var. Genel aday kim olursa, destekçilerimizin ve iklim seçmenlerinin o kişiye destek olmasını sağlayacağız. Bu kişi şuan Joe Biden” dedi.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Genç ve ilerici seçmenleri barındıran 350 Action, daha önce Sanders ve Warren’ı desteklemişti.

350 Action ve benzeri kuruluşlar için Biden’ın fosil yakıtlara olan tutumunun daha sert olması, sırf Trump gelmesin diye kullanılan donuk Demokrat oylarına göre bir fark yaratabilir ve iklim konusunda endişeli seçmenleri ve özellikle gençleri heyecanlandıracak bir seçim kampanyasına dönüşebilir.

Önceden Sanders’ı destekleyen genç çevre kuruluşu Gündoğumu Hareketi (Sunrise Movement) sözcüsü Stephen O’Hanlon, “Hedefimiz neslimizin Donald Trump’ı yenmesini sağlamak ve görünüşe göre bu çok zor olacak. Joe Biden bize gerçekten gençlerden yana olduğunu göstermediği sürece işler zorlaşıyor” dedi.

Gündoğumu Hareketi, Yeşil Yeni Düzen’i savunan ve Sanders ve Alexandria Ocasio-Cortez gibi adayların genç seçmenlerin desteğini almasını sağlayan bir grup.

İklim değişikliği, Demokratların Iowa ve Nevada gibi bölgelerdeki sağlık hizmetlerinden sonra en çok önemsediği konu olarak ön yarışlarda başı çeken konulardan oldu.

Yale ve George Mason üniversitelerinin Ocak ayında yaptığı bir ankete göre, iklim değişikliği geçtiğimiz yılın Kasım ayından beri kayıtlı seçmenlerin oy verecekleri adaylarda önemsedikleri konular arasında ilk beşte yer aldı. Liberal Demokratlar içinse bir numaradaydı.

Biden’ın başarıyı garantileyebilmesi için Cumhuriyetçi seçmelerden de destek alması gerekiyor ve bu kesim için iklim değişikliği hâlâ önem taşımıyor. Ancak iklim değişikliği konusunda yaşlı ve genç Cumhuriyetçiler arasında bir ayrım da mevcut.

Yale’in yürüttüğü araştırmaya göre, Y kuşağı cumhuriyetçileri, yaşlı destekçilerle kıyaslandığında iklim değişikliği konusunda daha endişeli olma eğilimine sahip.

Yale’in İklim Değişikliği İletişimi program direktörü Anthony Leiserowitz, Şubat ayında yaptığı açıklamada “Genç Cumhuriyetçiler iklim değişikliğinin gerçek olduğu ve buna insanların yol açtığı konusunda ikna olmuş durumda. Bu durumdan endişeliler ve harekete geçmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Gündoğumu Hareketi, Greenpeace, Friends of Future ve 350 Action gibi büyük çaplı yeşil gruplardan bazıları, Biden’dan neler beklediklerini belirttiler ve günümüze kadar pek etkileyici olmadığını da eklediler.

Biden, Trump’ın Obama dönemindeki çevre korumalarının da dahil olduğu politikalarını kaldırmasına karşı çıkıyor ve düzeni eski haline döndüreceği yönünde sözler veriyor.

Kâr amacı gütmeyen Friends of the Earth kuruluşunun program yöneticisi Nicole Ghio, “Çoktan vakit kaybettik bile. Bizi önceden olduğumuz yere geri döndürüp yalnızca Trump’ın bozduklarını düzeltecek bir lidere değil, kaybedilen zamanı telafi edip daha sıkı hedefler getirecek bir lidere ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Neredeyse bütün Demokrat aday adayları aynı bilimsel verilere dayanarak 2050 yılına kadar fosil yakıt emisyonlarını azaltacaklarını belirtti. Ancak Biden’ın 1.7 trilyon dolar bütçe biçilen iklim planı Sanders’ın planının iklim yatırımının onda birine tekabül ediyor.

Sanders’ın 16 trilyon dolarlık planı şaşkınlığa yol açmış ve kapsamlı Yeşil Yeni Düzen’i çevre savunucularından geçer not almıştı.

Gündoğumu Hareketi ve 350 Action, Biden’dan en az 10 trilyon dolarlık bir iklim taahhüdü beklediklerini söylediler.

Bu hafta başkanlık yarışından çekilen Sanders, Biden’ı destekliyor ve iklim değişikliği konusunda Biden ile birlikte çalışacak.

Greenpeace sözcüsü Ryan Schleeter, “Biden’ın planı topraktan petrol, doğalgaz ve kömürün çıkarılmasını tamamen durdurmak olmalı” dedi.

Biden’ın planı, yeni petrol ve doğalgaz çıkarım planlarını engelliyor ancak Schleeter’a göre bu yasağa kömür çıkartılması da dahil edilmeli.

Sanders’ın planının aksine, Biden’dan bütün fosil yakıt çıkarma faaliyetlerinin yasaklanması gibi bir adım gelmedi.

Çevre gruplarına göre, Biden fosil yakıt menfaatleri ile arasına yeterince mesafe koymuyor.

O’Hanlon, “Biden yarışının başlarında fosil yakıta finansman sağlanmayacağını söylemişti ancak sonrasında bu konuya değinmekten kaçınmaya başladı” şeklinde konuştu.

Biden, Eylül ayında katıldığı bir tartışmada bir doğalgaz şirketinin düzenleyeceği bağış etkinliğine katılacağı öğrenildiğinde eleştirilere maruz kalmış, ancak aldırış etmeden etkinliğe yine de katılmıştı.

Schleeter, Biden hakkında “Baskılara dayanamayacaktır. Seçim kampanyasını yürütürken genç seçmenlerin Sanders etrafında toplandığını unutmaması gerekiyor. Gençler iklim değişikliğini önemsiyor. Biden bu konuya ağırlık vermeli ve iyi bir politika gütmeli” yorumunda bulundu.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.