;
Ekonomi Politika

Japonya İktidar Partisi’nden Yeşil Yatırıma Büyük Harcama Önerisi

Japonya Başbakanı’nın karbon emisyonu hedeflerine atıfta bulduğu taslak bir önergeye göre, Japonya’nın iktidar partisi, hükümeti yeşil yatırımı teşvik etmek için 10 yıllık büyük bir harcama programı hazırlamaya çağırıyor.

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, Japonya’nın 2050 itibarıyla net sıfır emisyonu hedefleyeceğini taahhüt ederek yeşil bir toplumu temel politika önceliklerinden biri haline getirdi.

Liberal Demokrat Parti (LDP) taslak önerisinde, hükümetin yeşil teknolojiye yatırım yapan şirketleri destekleyen “küresel standartlarla karşılaştırılabilir” büyüklükte bir fon oluşturması gerektiğini söyledi.

Yeşil yatırımı teşvik etmek adına deregülasyon ve vergi indirimleri çağrısında bulunan taslakta “Mevcut tüm politika araçlarını uygulayarak, kamu ve özel sektör 2050’de sıfır karbon emisyonuna ulaşmak için birlikte çalışmalıdır” ifadesi yer alıyor.

Teklif, hükümeti elektrikli araçları ve batarya gelişimini teşvik etmek için adımlar atmaya çağırıyor. Bunun yanı sıra koronavirüs salgınından etkilenen firmaları desteklemek için yeni devlet destekli kredi ve kredi garanti programlarının genişletilmesi veya oluşturulması talebinde de bulunuyor.

Parti içinde yapılacak daha fazla müzakerenin ardından değişmeye açık olan önerinin yakın bir zamanda kesinleşmesi bekleniyor.

LDP’nin çağrısı geliştirilmesi talep edilen yeni bir teşvik paketi konusundaki görüşmelere temel teşkil edecek.

Norinchukin Araştırma Enstitüsü başekonomisti Takeshi Minami, “Görünüşe göre yeni paket sadece salgınla başa çıkmak için destek sağlamaktan farklı olacak. COVID sonrası toplumu göz önünde bulunduran birçok önlem yer alacak” dedi.

Japonya Cuma günü, vaka sayılarındaki yeniden artış ile birlikte, pandemi nedeniyle geçici olarak işlerini kapatan şirketleri işlerini sürdürmek için telafiyi kapsayan bir sübvansiyon programını önümüzdeki yıl Şubat ayına kadar uzatacağını duyurdu.

İktidar partisi yöneticileri, teşvik paketinin bir bölümünü finanse edecek yaklaşık 20-30 trilyon yen (192-288 milyar dolar) değerinde ekstra bir bütçe derlemesi çağrısında bulundu.