;
Bilim

Japonya Fukuşima’daki Suyun Birkaç Ay İçinde Okyanusa Boşaltılacağını Duyurdu

fukuşima

Yetkililer, radyoaktif maddelerin çoğunu gidermek için yapılan “arıtmanın” ardından, zarar gören Fukuşima nükleer santraldan bir milyon ton su salmaya başlayacak.

Japonya hükümeti, yerel balıkçı toplulukları ve bölge ülkeleri arasında öfkeye yol açan bir hareketle, enkaz halindeki Fukuşima Daiichi nükleer santralından bir milyon tondan fazla suyun tartışmalı bir şekilde serbest bırakılmasının kuzey ilkbahar veya yaz aylarında başlayacağını söyledi.

Karar, hükümetin radyoaktif maddelerin çoğunu gidermek için arıtılacak olan ancak yine de teknik olarak sudan ayrılması zor olan hidrojenin doğal olarak oluşan radyoaktif bir formu olan trityum içerecek suyun serbest bırakılmasının onaylamasının ardından geldi. Bu onay 2 yıl önce verilmişti.

Japon yetkililer, “arıtılmış” suyun insan sağlığına veya deniz ortamına bir tehdit oluşturmayacağı konusunda ısrar ediyor. Ancak planlar, 9.0 büyüklüğündeki bir depremin büyük bir tsunamiyi tetiklemesinden yaklaşık 12 yıl sonra, geçim kaynaklarını yok etme riski taşıdığını söyleyen balıkçıların muhalefetiyle karşılaşıyor. Japonya’nın kuzeydoğu kıyılarındaki tsunami 18.000’den fazla insanı öldürdü.

Tsunami dalgaları Fukuşima Daiichi’ye çarptı, yedek elektrik kaynağını kesti, reaktörlerinden üçünün erimesini tetikledi ve çeyrek asır önce Çernobil’den bu yana en ciddi nükleer kazada atmosfere büyük miktarlarda radyasyon saldı.

Fukuşima’daki atık su 1.000’den fazla tankta depolanıyor. Boşaltım sürecinin 30 ila 40 yıl sürmesi bekleniyor.

Japonya Dışişleri Bakanlığı Temmuz ayında yaptığı açıklamada, düzenleyicilerin, arıtıldıktan ve seyreltildikten sonra bir tünel yoluyla kademeli olarak Pasifik Okyanusu’na boşaltılacak olan suyu serbest bırakmanın güvenli olduğunu düşündüklerini söyledi.

Planın operatörü Tokyo Electric Power (Tepco), Alpler olarak bilinen su arıtma teknolojisinin, küçük miktarlarda zararsız olduğunu söylediği trityum dışındaki tüm radyoaktif maddeleri sudan çıkarabileceğini söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), dünya çapındaki nükleer santralların, düşük seviyeli trityum ve diğer radyonüklid konsantrasyonları içeren atık suyu bertaraf etmek için benzer bir süreç kullandığına da dikkat çekti.

Güney Kore ve Çin tahliyeyle ilgili endişelerini dile getirirken, Pasifik Adaları Forumu geçtiğimiz günlerde önerilen tahliyeyle ilgili “ciddi endişeleri” olduğunu söyledi.

Fukuşima deniz ürünleri yasağını henüz kaldırmayan Güney Kore hükümeti, suyun salınmasının deniz yaşamı için “ağır bir tehdit” oluşturacağını söyledi.

Bölgedeki balıkçı birlikleri, serbest bırakmaya karşı çıkıyor ve bunun tüketiciler arasında alarma neden olacağı ve Fukuşima deniz ürünlerinin yemek için güvenli olduğu konusunda halka güvence vermek için on yıldan fazla bir süredir sürdürülen çabaları boşa çıkaracağı uyarısında bulunuyor.

Kyodo haber ajansı, Japonya kabinesi tarafından Cuma günü onaylanan plan kapsamında, boşaltım nedeniyle geçim kaynaklarını etkileyeceğinden korkan balıkçıların 50 milyar Yenlik (385 milyon $) fona erişebileceklerini söyledi.

Kyodo’ya göre, kabine başkanı sekreteri Hirokazu Matsuno toplantıda “Bu önlemleri balıkçı topluluklarına ve diğer ilgili taraflara, endişelerini dinlerken ayrıntılı olarak açıklamak istiyoruz” dedi.

Japon yetkililerin “kontamine” değil “arıtılmış” olduğunu iddia ettiği sıvı, hasarlı reaktörleri soğutmak için kullanılan su ile bölgeye sızan yağmur ve yeraltı sularından oluşuyor.

Kyodo, IAEA’nın planın birkaç güvenlik incelemesini yürüttüğünü ve bulgularına dayalı bir rapor yayımlayacağını ve tahliye öncesinde, sırasında ve sonrasında destek sağlayacağını söyledi.