;
Bilim

İtalyan İllüstratörler 23 Masalla İklim Değişikliğini Anlattı

Genç okuyucular yakında “Bir Varmış Bir Yokmuş (Quello che c’era una volta) İklim Değişikliğinden Sonra Peri Masalları” kitabıyla çocuk kitaplarının geleneksel ahlaki mesajlarından fazlasını öğrenecekler. Cenova’dan sekiz yazar, gelecek nesillerin eleştirel düşünce yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak için 23 hikaye seçerek hikayeleri bozulmuş ekosistemlere yerleştirdi.

Haber: Emanuela Barbiroglio

Çeviri: S. Sena Akkoç

Proje, yaklaşık bir buçuk yıl önce iklim krizi küresel bir odak noktası olarak zirveye çıktığında Studio Rebigo’daki Cenevreli illüstratörlerin kolektif bir kendi kendine üretim (self-production) çalışması ile doğdu. İllüstratörler, ormanı, temiz suyu ve vahşi hayvanları hiç görmemiş bir çocuğa bunları anlatmanın ne kadar zor olabileceğini hayal ettiler.

İllüstratör Alessandro Parodi, “Herkesin gelecekten, bilinçli gençlikten ve bu gençliğin bizden miras alacağı dünyadan bahsettiği bir zamanda hedef kitlemizi, yani gelecek nesli ve bu neslin ebeveynlerini düşünmek makul göründü. Bu yüzden geriye hangi dünyayı ve hikayeleri bırakacağımızı sorduk” dedi.

Grup, distopik çevre felaketleri çizimleriyle ormansızlaşma, plastik kirliliği, küresel ısınma ve kentleşmeyi araştırdı. Gözden geçirilmiş hikayeler arasında Kırmızı Başlıklı Kız, Jack ve Fasülye Sırığı gibi halk masallarının yanı sıra Jules Verne’nin Denizin Altındaki Yirmi Bin Fersah gibi klasikler, Hans Christian Andersen’in Küçük Denizkızı, Grimms’in Hansel ve Gretel’i, Italo Calvino’nun Ağaçlardaki Baron’u ve Frances Eliza Hodgson Burnett’in Gizli Bahçesi de var.

Kitap, çocuklar ve onlarla ilgilenen ebeveynlerden öğretmenlere herkes için tasarlandı. Parodi, “Hiçbir şey öğretmek istemiyoruz, çünkü kendimizi de hâlâ araştırıyoruz. Ancak okuyucuların bu konular hakkında eleştirel düşünmelerini sağlamayı ve nihayetinde küçük günlük hareketleri üzerine düşünmelerine yardımcı olabileceğini umuyoruz” dedi.

National Geographic’ten Francesco Martinelli, bilimsel doğruluk için danışmanlık yaparak çalışmada kilit bir rol oynadı. Parodi, Martinelli için “Uzmanların tahminlerine sadık çizimler yapmak için önerdiği verileri kullandık.” dedi.

Tüm proje sürdürülebilirliğe dayanıyor. Bu nedenle illüstratörler, Avrupa’daki ilk Eco-Print sertifikalı matbaa olan Cenevizli Tipografia Grafica KC ile çalıştılar ve yerel hapishaneyi de projelerine dahil ettiler.

Kendi kendine üretim, 2015’ten beri çalışan ve daha önce Epic Cycling (bisiklet dünyası hakkında resimli hikayeler koleksiyonu), uzaydaki ilk köpeğe atfedilen Laika ve sivrisinek hayatta kalma el kitabı Zanzine’i yayımlayan Studio Rebigo için yeni bir şey değil.

Quello che c’era una volta henüz çıkmadı, ancak kitle fonlaması önümüzdeki ay başlayacak ve COVID-19 nedeniyle kültürel etkinlikler ertelendiği için çok önemli olacak. 8 Eylül’de de sanal bir sunum partisi yapılması planlanıyor.

Parodi, “Aldığımız cesaret verici tepkilerin kitle fonlamasıyla da teyit edilmesini umuyoruz. Bu, her şeyden önce yaşadığımız gezegene daha sorumlu bir gözle bakmak için bir başlangıç ​​noktası olacak” dedi.