;
Politika

İtalyan Enerji Şirketi Tirreno ile Hesaplaşma “Çığır Açabilir”

İtalyan Tirreno Enerji’nin 2000 ila 2014 yılları arasında yasa dışı yollarla çalıştırdığı kömür madeninin yarattığı kirlilik nedeniyle yüzlerce insan hastaneye başvurdu, bazıları ise hayatını kaybetti. Uniti per la Salute, dün 2009 yılında Savona savcılığına yaptıkları şikayeti ile ilgili olarak mahkemede tanıklık etti.

2000 ila 2014 yılları arasında ağır kirletici üniteleri yasa dışı yollarla çalıştırdığı için duruşması devam eden Tirreno Enerji’nin Vado Ligure kömür madenine karşı, İtalyan sivil toplum grupları dün (14 Ocak) mahkemede tanıklık etti.

Davayı Savona Mahkemesi’ne getiren savcılara göre, kömür madeni kaynaklı emisyonlar sadece 2000 ila 2007 yılları arasında 427 prematüre ölüme, kardiyovasküler ve solunum hastalıklarına yol açarken, 2005 ila 2010 yılları arasında 2223 yetişkinin ve 433 çocuğun hastanelik olmasına neden oldu.

Madenin yarattığı kirlilik çevrede yaşayan insanların sağlığına ciddi bir tehdit oluşturması nedeniyle tesisin kömür birimlerine 2014 yılında benzeri görülmemiş bir mahkeme emriyle el konmuştu. Yönetim ihmal, tedbirsizlik ve deneyimsizlikle suçlanırken çevre ve sağlık felaketine neden oldu. İlk soruşturmanın başlamasını sağlayan, vatandaşların yerel komitesi Uniti per la Salute, 2009 yılında Savona savcılığına yaptıkları şikayeti ile ilgili olarak mahkemede tanıklık etti.

Common’da program yöneticisi Antonio Tricarico, “Kömür madeni yönetmeliğine karşı açılan dava, İtalyan ve Avrupa hukukunda, kömür yakmanın yarattığı kirlilik ve insan sağlığı arasındaki ilişkiden öte kurumların ve yöneticilerinin bu gibi kirletici madenlere karşı sorumlu tutulması açısından çığır açıcı bir örnek teşkil edebilir” dedi.

Europe Beyond Coal yöneticisi Mahi Sideridou ise “Europe Beyond Coal kampanyası, bu davada sivil toplumla dayanışma içinde. Umarız ki adalet yerini bulur ve tüm maden işletmeleri, yarattığı kirliliği temizlemenin ve iklime zarar vermenin bedelinin olduğunu görürler” diye konuştu.