;
Politika

İsviçre Referandumda İklim Kriziyle Mücadeleye “Hayır” Dedi

İsviçre, ülkenin emisyon hedefine ulaşmasına yardımcı olacak yasayı reddetti.

İsviçreliler Pazar günü, ülkenin Paris Anlaşması kapsamındaki karbon emisyonlarını azaltma hedefine ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlayan yeni bir yasa da dahil olmak üzere üç çevresel öneriyi reddetti.

Yeni bir karbondioksit yasası az farkla reddedildi. Referandumda seçmenlerin %51,6’sı tasarıya geçit vermedi.

Sonuç, araç yakıtına uygulanan ek ücretlerin artırılması ve uçak biletlerine vergi getirilmesi gibi önlemleri içeren yeni yasayı destekleyen İsviçre hükümeti için bir yenilgi oldu.

Çevre Bakanı Simonetta Sommaruga, alınan sonuçla birlikte, ülkenin 2030 hedefi olan karbon emisyonlarını 1990 seviyelerinin yarısına düşürme ve 2050 itibarıyla emisyonlarda net sıfır hedefine ulaşmasının “çok zor” olacağını ifade etti.

Bununla birlikte, İsviçre’yi dünyada yapay pestisitleri doğrudan yasaklayan ikinci ülke yapacak olan bir teklif ve sübvansiyonları artık kimyasalları kullanmayan çiftçilere yönlendirerek kimyasal kullanımını azaltmayı teşvik edecek bir başka teklif de reddedildi.

Destekleyenler, pestisitlerin sağlık riskleriyle bağlantılı olduğunu savunurken, muhalifler, pestisitlerin yasaklanmasının daha pahalı yiyeceklere, İsviçre gıda işleme endüstrisi için iş kayıplarına ve ithalata daha fazla bağımlılığa yol açacağını iddia etmişti.

Yapay böcek ilacı girişiminin yazarlarından biri olan Antoinette Gilson, sonuçların İsviçrelilerin çevre konusunda kaygısız oldukları anlamına gelmediğini, ancak şu anda daha acil sorunlar hakkında daha fazla endişe duyduklarını söyledi.

Gilson, “İnsanlar gelecekteki sorunları düşünmekte çok zorlanıyor ve bu sorunların aciliyetini görmüyorlar. COVID-19 salgını sırasında zor zamanlar geçirdiklerinde, halihazırdaki endişeleri daha fazla düşünüyorlar” dedi.