;
Bilim

İstanbul’da Hava Kirliliği Yüzde 30 Azaldı

Covid-19 salgını nedeniyle insanların evde kalması, trafiğin azalması, fabrikalarda üretim hızının düşmesi gibi nedenlerden dolayı İstanbul’da hava kirliliği %30 azaldı.

Yeni tip corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle insanların dışarı çıkmaması ve trafik yoğunluğunun azalması hava kalitesini iyileştirdi. İstanbul’da hava kirliliği %30 azaldı.

İTÜ’den Prof. Dr. Hüseyin Toros, ocak ayında partikül madde değerlerinin 50 mikrogram olarak ölçüldüğünü, şu anda ise %30 azalarak 30 mikrograma düştüğünü söyledi.

Salgın nedeniyle insanlar evlerine kapandı. Toplu taşıma ve özel araç kullanımının azalması, birçok işyerinin kapalı olması, fabrikaların üretim hızının düşmesiyle fosil yakıt kullanımı da düştü. Bütün bu etkenlere bağlı olarak hava kalitesi arttı.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Üç Ana Neden

Toros, atmosfere çıkan kirleticilerin üç ana nedeni olduğunu belirtti: “İlki ulaşım, ikincisi sanayi tesisleri, üçüncüsü ise ısınma amaçlı kullanılan araçlar. Dolayısıyla havayı kirleten üç etken azalınca havanın kalitesinde de ciddi iyileşmeler oldu.”

En Temiz Hava Sarıyer’de

Toros şöyle devam etti: “Artık daha temiz bir hava soluyoruz. Hava kirliliğinin en fazla olduğu ilçeler, Gaziosmanpaşa, Başakşehir, Esenyurt, Kartal. En temiz havaya sahip ilçeler ise Sarıyer, Şile, Beykoz diyebiliriz.”