;
Politika

İspanya’da Taşıma Suyla “Değirmen Döndürme” Çabası

Katalonya bölgesi, son yıllardaki en büyük kuraklıklardan birini yaşıyor. Geçen yüzyılın hiçbir döneminde su kıtlığı bu ölçüde şiddetli olmamıştı. Çevreciler ise bulunan ilginç çözümün uzun vadeli su yönetimi sorunlarını çözmeyeceğini savunuyor.

Barselona da dahil olmak üzere Katalonya bölgesinin büyük bölümüne su sağlayan rezervuarların %16’nın altına düşerek tüm zamanların en düşük seviyesini görmesi üzerine yetkililer olağanüstü hal ilan etti. Otellerin yüzme havuzlarının doldurulması yasaklandı, yeşil alanların sulanmasına kısıtlama getirildi. Yanı sıra kırsal kesimdeki su tüketiminin azaltılması da dahil olmak üzere suyun kullanımına yönelik bir dizi yeni uygulama hayata geçti.

Su Kıtlığına “Olağanüstü Bir Çözüm”

Artan su kıtlığını önlemek amacıyla İspanya hükümeti Katalonya’ya arıtılmış su göndermeyi planlıyor. Ekolojik Geçiş Bakanlığı ile Valensiya Bölgesel İklim Acil Durum Bakanlığının yaptıkları ortak plan doğrultusunda tuzdan arındırılmış su, Valensiya’nın hemen kuzeyindeki Sagunto Limanı’ndan tekneyle getirilecek. Çözümün “teknik ve idari açıdan en basit, en açık ve en hazır seçenek olduğunu” belirten Ekolojik Geçiş Bakanı Teresa Ribera, aynı zamanda bunun “olağanüstü bir çözüm” olduğunu da kabul etti.

Valensiya Topluluğu Başkanı Carlos Manzón da Katalan komşularıyla dayanışmayı açıkça dile getirse de Katalonya hükümetini geçmişte Valensiya’ya yardım etmediği için eleştirdi: “Bize yardım etmeyi reddedenlere su vermeyi reddetmeyeceğiz.”

Greenpeace İspanya: “Bu Yöntem Sürdürülemez”

Çevreciler ise mevcut uygulamaların yetersiz olduğunu düşünüyor. Greenpeace İspanya’nın su başkanı Julio Barea, İspanyol haber ağı RTVE’ye, kısıtlamaların “yağmur yağmazsa çok daha artması gerekeceğini” söyledi. Barea, daha güçlü önlemler alınmadığı takdirde “Barselona’da su kesintileri yaşanabileceğini ve bunun bir trajedi olabileceğini” de sözlerine ekledi.

Su yönetiminin yanlış yapıldığını iddia eden Greenpeace, Katalonya Hükümeti’ni eleştirdi. Greenpeace’in aksiyona geçilmesi gerektiği görüşünü aktaran Barea, ancak söz konusu yöntemin sürdürülemez olduğunu da sözlerine ekledi.

Barcelona’ya tekneyle arıtılmış su getirilmesi, metropolde yaşayanların günlük su tüketiminin ancak %2’sini karşılayabilecek. Yöntemin yetersizliğine ve yüksek maliyetine işaret eden Greenpeace’e göre sorun, sulama faaliyetlerinde çok fazla su tüketen tarım ve hayvancılıktan ileri geliyor.

Katalonya halkının bir bölümü de yerel belediyelerin su yönetimini eleştirdi. Katalonya’da belediyeler, idare düzeyinde su temini ve kanalizasyondan sorumlu. Buna karşın pek çok belediyenin kuraklık planı bulunmuyor.