;
Bilim

“İSKİ Tarihinin En Kurak Dönemi Yaşanıyor”

İSKİ

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre dün 19,13 olan barajlardaki ortalama doluluk oranı bugün itibarıyla %18,3’e düştü. Büyükçekmece Gölü’nün doluluk oranı ise %3.76 olarak ölçüldü.

İstanbul’da yeterli yağışların olmaması ve aşırı su kullanımı barajlardaki su seviyesini hızla düşürmeye devam ediyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre dün 19,13 olan barajlardaki ortalama doluluk oranı bugün itibarıyla %18,3’e düştü.

Büyükçekmece Gölü’nün doluluk oranı ise yüzde 3.76 olarak ölçüldü. Göle su sağlayan Çamaşır Deresi büyük oranda kurudu. Su seviyesi düştüğü için İSKİ, Büyükçekmece Gölü’nden su alımına ara verildiğini duyurdu.

Cumhuriyet TV’den Beste Çelik’e konuşan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Solmaz ise,  İSKİ tarihinin en kurak dönemi yaşandığını söylerken şöyle konuştu: “Bu sene özelinde Avrupa Yakası için kuraklık katlanmış vaziyette. Anadolu Yakası içinse önümüzdeki bir yıl için bir tehlikeden bahsetmiyoruz.”

Kuraklıkla mücadele yöntemlerini dile getiren Solmaz, “İstanbul’un zorluğu, Anadolu Yakası’nda suyumuzu Avrupa Yakası’na maksimum seviyede aktarmaya çalışmak. Sistem bunun üzerine kurulu. İstanbul’un Avrupa Yakası’nda su dengesi açısından normal zamanlarda bile nüfusumuzun veya tüketimimizin 3’te 2’si Avrupa Yakası’nda ama su kaynaklarımız Anadolu Yakası’nda. Biz boğazın altından kuzey ve güney olmak üzere iki ayrı geçişten su aktarıyoruz. Bizim maksimum aktarabileceğimiz su 1 milyon 400 bin metreküpler mertebesinde. Yağış mevsimine herhangi bir kesinti yapmadan ulaşmayı düşünüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.