;
Politika

İşçi Partisi Yeşil Sanayi Devrimi ile Gerçek Bir Değişim Vadediyor

İşçi Partisi milyonlarca yeşil işi mümkün kılacak ve fosil yakıt şirketlerine vergi uygulamasını kapsayan Yeşil Sanayi Devrimi’ni duyurdu.

Business Green’den Madeleine Cuff’ın haberine göre, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, dün, milyonlarca yeşil iş kolu yaratacak, İngiltere’nin sanayi sektörünü canlandıracak ve ülkenin 2030 yılında sıfır karbon bir enerji sistemine ulaşmasını sağlayacak yeşil bir sanayi devrimi yaratacağı sözünü verdi.

Parti’nin Birmingham’da gerçekleşen manifesto açılışında konuşan Corbyn, İngiltere’de görmezden gelinen topluluklar adına, kamu hizmetlerini artırarak ve temiz büyümenin öncüsü olarak “gerçek değişimi” yaratacağını söyledi.

Corbyn büyük çoğunluğu petrol ve doğalgaz şirketlerinden sağlanacak vergilerle yeşil enerjiye ve elektrikli otomobillere milyarlar yatırma taahhüdünde bulundu. Corbyn ayrıca, 11 milyar euroluk verginin petrol ve doğalgaz şirketlerinin tarih boyunca sorumlu olduğu emisyonlar kapsamında alınacağını söyledi.

“İklim krizi hızlı bir eylem gerektiriyor. Ancak iklim acil eyleminin sorumluluğunu hemşirelere veya enerji sektöründeki işçilere yüklemek doğru değil. Dolayısıyla bir İşçi Partisi hükümeti, gezegenimizi ısıtan fosil yakıt şirketlerinin bu sorumluluğu üstleneceğinin ve sorumlu oldukları parayı Adil Dönüşüm vergisi (Just Transition tax) kapsamında ödeyeceklerinin güvencesini sağlayacak” dedi.

Parti manifestosunda, fosil yakıt şirketlerine karşı aşırı önlemler alınacağı taahhüdü Londra Borsası’nda “iklim kriziyle mücadeleye katkı sağlayamayan şirketlerin” listeden çıkarılmasıyla sağlanacağı belirtiliyor. Manifestoda, “Küresel karbon emisyonlarının büyük bir kısmından 100 şirket sorumlu. İklim krizine neden olan çıkarcı, kötü niyetli şirketlerle mücadele etmekten korkmayacağız” denildi.

İşçi Partisi’nin Eylül 2019 konferansında kabul edilen, 2030 yılında net sıfır emisyon hedefi manifestoda yer almamakla beraber bu hedef, 2030’lu yıllar süresince İngiltere’nin sıfır karbon enerji yolunda olacağı taahhüdüyle değiştirildi. Parti, 2030 yılında elektriğin yaklaşık %90’ının, ısınmanın ise %50’sinin yenilenebilir enerjiden ve düşük karbonlu kaynaklardan sağlanacağı sözünü verdi. Muhafazakar hükümet tarafından geçtiğimiz yıl reddedilen, İngiltere’nin Galler sahillerinin güneyindeki Swansea Körfezi’nde inşa edilecek bir gelgit lagün enerji santralı olan Swansea Bay Tidal Lagoon projesinden sağlanacak enerji de buna dahil.

İşçi Partisi ayrıca İngiltere’nin ithalat kaynaklı ve ülke içi üretim kaynaklı emisyonlarını takip edecek İklim Değişikliği Komitesi kurma sözü verdi.

Ancak, Yeşil Parti ve Liberal Demokratlar’ın manifestolarının aksine İşçi Partisi’nin manifestosu uçuş kaynaklı emisyonların azaltımına dair herhangi bir taahhütte bulunmuyor ve havayolunu genişletme konusunda açık kapı bırakıyor. Hem Liberal Demokratlar hem de Yeşiller, havayolunu genişletmeye karşı çıkarak, gelecek yıllarda artması beklenen sık uçuş vergisi (frequent flier tax) uygulama önerisinde bulundular.

Yeşil Şirket Temsilcisi İddialı Politikalar Talep Ediyor

Önde gelen yeşil şirketleri temsil eden The Aldersgate Group (AG) dün, önümüzdeki beş yıl içerisindeki politik kararların net-sıfır emisyon sürecinde kritik etkileri olacağı uyarısında bulundu. AG, Jeremy Corbyn’in parti manifestosunda taahhütte bulunduğu inşaat, yol ve ulaşım sektörlerinde emisyon azaltım hedefini kapsayan yeni politikaların uygulanması çağrısında bulundu. AG ayrıca, yeşil sermaye akışını artıracak Yeşil Finans Stratejisi’nin geliştirilmesini kapsayan iddialı bir Çevre Yasası talep ederken iklim krizi konusunda küresel politikaların artırılmasını istiyor.

Aldersgate Group yöneticisi Nick Molho, “Bu genel seçimler çevre konularında ve İngiltere’nin gelecek rekabetleri için çok önemli bir zamanda gerçekleşiyor. Gelecek beş yıl içerisinde gerçekleşecek eylemler İngiltere’nin çevre hedeflerine ulaşmasındaki kabiliyetini ve ülkenin düşük karbonlu üretimde dünyada öncü olup olamayacağını gösterecek” dedi.

Liberal Demokratlar, Yeşil Parti ve İşçi Partisi aynı zamanda İngiltere’de yeni evlere standart uygulama olarak çatı güneş panellerini de içeren güneş enerjisi kapasitelerini artıracakları taahhüdünde bulundu.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi

1 yorum

Yorum yazmak için tıklayınız.