;
Bilim Politika

İrlanda 2050’de Karbon Nötr Olmak İçin Yıllık Emisyon Hedefleri Getiriyor

İrlanda’nın yeni koalisyon hükümeti, 2050 yılına kadar karbon nötr olabilmek için iddialı bir şekilde her yıl seragazı emisyonlarını azaltma hedefi getirdi. Hükümet, COVID-19 ekonomik krizinden yeşil bir iyileşme ile kurtulmayı planlıyor.

Haber: Chloé Farand

Çeviri: Çisil Sevinç

İrlanda’nın yeni koalisyon hükümeti, 2050 yılına kadar karbon nötr olabilmek için iddialı bir şekilde her yıl seragazı emisyonlarını azaltma hedefi getirdi.

Üç partili koalisyon hükümeti, aylar süren ve koronavirüs pandemisi nedeniyle kesintiye uğrayıp ertelenen müzakereler sonucu alınan kararı Cumartesi günü (27 Haziran) açıkladı.

Cumhuriyetçi parti Fianna Fáil, daha liberal olan Fine Gael Partisi ve Yeşil Parti’nin olağandışı koalisyonu, ülkedeki konut krizini çözerken aynı zamanda İrlanda’ya daha kararlı kısa dönemli emisyon azaltma hedefleri getiriyor.

Koalisyon anlaşması gereğince, üç parti de ülkenin seragazı emisyonlarının her yıl ortalama %7 oranında düşürülmesini ve böylece 2030 yılında %51’e ulaşılmasını kararlaştırdı.

Hükümetin ofisteki ilk 100 gününde, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşabilmek için gerekli yasal düzenlemelerin getirileceğinin ve COVID-19 krizine yeşil bir ekonomik iyileştirme sağlayacaklarının sözünü de verdiler.

İklim Eylemi yasası, tüm ekonomiyi kapsayan beş yıllık karbon bütçelerini belirleyecek ve her sektörün ne oranda emisyona sebep olabileceğini sınırlandıracak. Bu plan altında, her bakanın yeni bakanlık stratejisinin merkezini oluşturacak ve yıl sonuna kadar hazırlanacak bir iklim eylemi belirlemesi gerekiyor.

İrlanda İklim Değişikliği Danışma Konseyi üyesi Joseph Curtin, yeni iklim hedeflerinin son derece kararlı olduğunu ve AB seviyesinde veya küresel olarak bu denli kararlı bir adım atılmadığını söyledi.

Curtin, koronavirüs pandemisinden önce gelişmiş bir ekonomi tarafından getirilen yıllık ulusal emisyon azaltım oranının %3 ile son 10 yıldır Birleşik Krallık’a ait olduğunu belirtti.

Koalisyon, gelecek beş yıl için belirlenecek karbon bütçesinin gözle görülür değişikliklere sebep olacak şekilde ölçüleceğini açıkladı.

Ancak etkilerin görülmeye başlanması, ikinci karbon bütçesi döneminin başladığı ve hükümetin %7 oranında yıllık emisyon azaltımına ulaşmayı umduğu 2026 yılını bulacak.

Koalisyon, gelecek 10 yılda 5GW deniz aşırı rüzgâr kapasitesinin eklenmesi ve İrlanda’nın derin Atlantik sularına rüzgâr türbinleri kurulması gibi planlarla yenilenebilirlerin 2030 yılına kadar en az %70 oranında elektrik üretmesini istiyor.

Yıllık emisyon azaltma hedeflerine ulaşabilmek için alınacak karbon azaltma önlemleri arasında; 10 yıl içerisinde 500 bin evin enerji verimli hale getirilmesi, elektrikli ulaşımının artırılması ve 2030 yılından itibaren yeni kaydedilmiş benzinli ve dizel araçların kullanılmaması bulunuyor.

Düşünce kuruluşu E3G’nin temiz ekonomi programı lideri Ronan Palmer, İrlanda’nın kararlı iklim hedeflerini yerine getirebilmesi için çok fazla çaba sarf etmesi gerektiğini düşünüyor.

Palmer, koalisyon programı hayata geçirildiği takdirde İrlanda’nın aradaki farkı kapatabileceğini söyledi ve emisyonlarla mücadele etmek için tarım sektörüne daha fazla önlemler getirilmemesi ve kömür kullanımının sonlandırılması için herhangi bir tarih belirlenmemesine üzüldüğünü ekledi.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz