;
Bilim

IPCC Üçüncü Çalışma Grubu İskoçya’da Bir Araya Geliyor

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nden (IPCC) uzmanlar, Üçüncü Çalışma Grubu’nun 6. İklim Değişikliği Değerlendirme Raporu’na katkı sunacak çalışmalarını başlatmak üzere 1-5 Nisan 2019 tarihleri arasında İskoçya’nın Edinburgh kentinde toplanacaklar.

İskoçya hükümetinin ev sahipliğini yapacağı ve bir hafta sürecek olan buluşmaya 65’ten fazla ülkeden 180’den fazla yazar, Temmuz 2021’de bitirilmesi gereken taslak rapor üzerinde çalışmak üzere bir araya gelecek.

IPCC Üçüncü Çalışma Grubu, küresel ısınmadan sorumlu seragazlarının emisyon oranlarını azaltarak iklim değişikliğinin tehlikelerine karşı çözümler üretmekten ve karbon yutak alanlarını genişletmekten sorumlu.

Üçüncü Çalışma Grubu, tüketim davranışları ve seragazı emisyon oranları arasındaki ilişki, teknoloji ve yeniliklerin rolü gibi konuları inceleyerek bir ilki gerçekleştiriyor. Rapor, kısa ve orta vadeli eylemler ile Paris Anlaşması’nda yer alan uzun dönemli sıcaklık hedefi arasındaki uyumluluğu değerlendirecek. Enerji, tarım, ormancılık, arazi kullanımı, binalar, ulaşım ve sanayi gibi sektörlerde emisyon azaltım seçeneklerini de masaya yatıracak.

Hindistan’dan Üçüncü Çalışma Grubu eşbaşkanı Priyadarshi R. Shukla, “Bu rapor aynı zamanda, hükümetler için, sürdürülebilir kalkınma bağlamında iklim değişikliğine bilimsel cevaplar üretilmesini de sağlayacak’’ derken İskoçya, Birleşik Krallık’tan eşbaşkan Jim Skea ise, “Amacımız, net-sıfır emisyon hedeflerine ulaşmayı ve Paris Anlaşması’nın hedeflerini göz önünde bulundurarak, hükümetleri şu an harekete geçmeleri için ihtiyaç duydukları bilgileri sağlamak” açıklamasında bulundu.

IPCC’nin üç Çalışma Grubundan her biri, 6. Değerlendirme Raporu’na olan katkılarını 2021 yılında yayımlayacak. IPCC’nin mevcut değerlendirme döngüsünde gerçekleştirdiği üç rapor 2022 yılında bir Sentez Raporu ile birleştirilecek.

Raporun kararlaştırılan İngilizce taslağına buradan, raporun yazar listesine ise buradan ulaşabilirsiniz.