;
Ekonomi Politika

İngiltere’nin Maliye Bakanı Daha Fazla Fosil Yakıt Sondajını Teşvik Etmek İstiyor

Bu pozisyon bilim insanlarının uyarılarıyla çelişiyor.

İngiltere’nin maliye bakanı Rishi Sunak, potansiyel olarak ülkenin iklim hedeflerini rayından çıkaracak bir açıklama ile, yeni fosil yakıt sondajına daha fazla yatırımı teşvik etmek istediğini söyledi.

Bilim insanları, geçen yıl COP26 iklim zirvesi öncesinde, fosil yakıt kullanmaya devam ederek net sıfıra ulaşmanın mümkün olmadığını söylediler.

Ancak bakan Sunak yeni yaptığı açıklamada, Kuzey Denizi altında sondajı teşvik etmenin “İngiltere’nin işlerini destekleyeceğini” ve buna yeşil ışık yakılması gerektiğini söyledi.

Bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, “İnsanların yerli kaynaklarımızı da kullanmamız gerektiğini kabul ettiğinden emin olmak istiyorum. Kuzey Denizi’nde kaynaklarımız var ve buna yatırımı teşvik etmek istiyoruz çünkü net sıfıra geçişimizin bir parçası olarak doğalgaza ihtiyacımız olacak. Ve bu dönüşüm sürecinde, eğer Kuzey Denizi’nde İngiliz istihdamını destekleyen bir yatırım alabilirsek, bu iyi bir şey olur. Dolayısıyla bu bakış açısı da karışımın bir parçası olmalı” dedi.

Bakanın yorumları, hükümetin petrol ve gaz şirketlerini, yeni sondaj çalışmalarının İngiltere’nin iklim yükümlülüklerine uyup uymadığına dair bir kural kitabı yazmaya davet etmesinden sonra geldi.

Sunak’ın yorumları, İngiltere’nin COP26 başkanı Alok Sharma’nın pozisyonu ve geçen yıl yeni petrol ve gaz üretiminin 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmakla bağdaşmadığı konusunda uyaran Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan bir raporla çelişiyor.

Ancak hükümet tarafından yürütülen ayrı bir incelemede, sondajın bazı koşullara tabi olarak devam edebileceği belirtildi.

Bu koşullar kısmen, hangi sondaj projelerinin devam edebileceğine karar verecek bir “kontrol noktası” geliştirmeye davet edilen endüstrinin kendisi tarafından belirlenecek.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın Mayıs 2021’de çizdiği, 2050 yılına kadar net sıfıra giden yol, dengeli bir senaryo altında, 2021’den sonra “geliştirilmesi onaylanan yeni petrol ve gaz sahalarının olamayacağını” söylüyor.