;
Politika

İngiltere’de Plastiklerin Yakılmasındaki Artış Emisyonları da Artırıyor

Kampanyacılar, atık yakılması sonucu enerji elde edilmesinin yaygınlaşmasının İngiltere’nin net sıfır karbon hedefine ulaşmasını engelleyebileceği konusunda uyarıyor

Kampanya grupları 2030 itibarıyla hükümetin, atıkların yakılmasını desteklemesi nedeniyle, özellikle plastik yakılmasından kaynaklı, karbondioksit emisyonlarının, yılda 10 milyon ton artacağı ve ülkenin net sıfır karbon hedefine ulaşmasını zorlaştıracağı konusunda uyarıyor.

Extinction Rebellion’ın sıfır atık grubu Friends of the Earth, UK Without Incineration Network (UKWIN), Greenpeace ve Milletvekili John Cruddas’ı içeren koalisyon, atık yakma yönteminin yaygınlaşmasının karbon emisyonlarını artırdığını söylüyor.

Başbakana yazılan açık mektupta koalisyon, İskandinav ülkeleri ve Finlandiya’da kabul edilen yasalara benzer şekilde, atık sektörünün 2035 itibarıyla karbondan arındırılmasını gerektiren bir yasa çağrısında bulunuyorlar.

Açık mektubun ortak yazarı ve çevre ekonomisti Rembrandt Koppelaar “İngiltere, hükümet atık sektörüne müdahale etmedikçe, net sıfır taahhütlerini yerine getiremeyecek” dedi.

İngiltere’de yakılan atık miktarı 2014’te 4.9 milyon tonken, 2017-2018’de 10.8 milyon tona çıktı ve yükselmeye de devam ediyor. Öte yandan geri dönüşüm oranları da şu an durağan ve İngiltere’nin bu yılın sonuna kadar gerçekleştirmesi gereken %50 geri dönüşüm oranını kaçırması muhtemel.

Milletvekillerine geçen yıl sunulan verilere göre, atık yakılmasında artış yaşanan bölgelerde geri dönüşüm oranı düşük.

Guardian ve Greenpeace, atık yakma tesislerinin İngiltere’nin en yoksul ve etnik açıdan marjinalize edilmiş bölgelerinde bulunma olasılığının üç kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı ve bu da hava kalitesi ve en savunmasız insanların sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin endişeleri artırdı.

Yakın gelecekte planlanan veya yapım aşamasında olan 50 çöp yakma tesisi bulunuyor.

Hükümet verileri, 2018-19’da yerel yönetimler tarafından İngiltere’deki hanelerden toplanan atığın yaklaşık yarısının (% 43,8) / 11,2 milyon tonun yandığını gösteriyor. Hükümet, atık yakmaya devam etmeye kararlı görünüyor. Aralık 2018’de Theresa May’ın başbakanlığı sırasında yayımlanan kaynaklar ve atık stratejisinde hükümet “Yakma şu anda İngiltere’de atık yönetiminde önemli bir rol oynuyor ve hükümet bunun devam etmesini bekliyor” dedi.

Atıklardan Kaynak Geri Kazanımı akademik araştırma programından Dr. Anne Velenturf  “Artık karbondan arınmamız gerekirken, atıklardan enerji üreten tesisler inşa etmek, Paris Anlaşması ve İngiltere’nin yasal olarak bağlayıcı net sıfır taahhütleriyle tutarsız. Planlanan atık yakma tesislerinin iklim yükümlülüklerine uygun olup olmadığı değerlendirilmeli, aksi takdirde hükümet İngiltere ekonomisinin dekarbonizasyonunu etkili bir şekilde engellemiş olacak” dedi.

Mektubun imzacılarının talepleri arasında:

  • Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsveç hükümetleri tarafından belirlenen hedefler doğrultusunda, atıklardan kaynaklanan enerji yakma emisyonlarını da içeren, 2035 itibarıyla net sıfır karbonu hedefleyen bir atık ve kaynak sektörü yasası;
  • İklim Değişikliği Komitesi’nin, İngiltere karbon bütçelerini ve 2050 itibarıyla net sıfır karbon ekonomisini karşılamaya yönelik tavsiyesi uyarınca, çevre yasası kapsamında 2030’a kadar %70’lik bir geri dönüşüm hedefi;
  • Hurda çelik, cam, kağıt ve karton, plastik ve biyolojik atıkların yeniden kullanımını, onarımını, yeniden üretimini ve geri dönüşümünü destekleyecek altyapı yatırımını harekete geçirmek için döngüsel bir ekonomi sermaye yatırım programı yer alıyor.