;
Politika

İngiltere Yurt Dışındaki Yeni Kömür Projelerinden Desteğini Çekiyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın yurt dışındaki kömür yakıtlı elektrik santrallarına yönelik tüm desteği sona erdirme taahhüdü, STK’lar tarafından memnuniyetle karşılandı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson 20 Ocak’ta Londra’da gerçekleşen İngiltere-Afrika Yatırım Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, ülkesinin, yurt dışındaki kömür yakıtlı elektrik santrallarına yönelik tüm desteği sona erdireceğini açıkladı. Johnson, “Hepimiz aynı havayı soluyoruz, aynı gökyüzünün altında yaşıyoruz ve karbon emisyonları yükseldiğinde ve gezegen ısındığında hepimiz acı çekiyoruz. İngiliz hükümeti artık yurt dışındaki kömür madenciliği veya kömür santralları için doğrudan resmi kalkınma yardımı, yatırım, ihracat kredisi veya ticaret geliştirme seçenekleri sunmayacak” dedi.

Başbakan sözlerine, “Basitçe söylemek gerekirse, İngiltere vergi mükelleflerinin parasının bir kuruşu dahi kömür çıkarma veya elektrik yakmak için kullanılmayacak. Bunun yerine, düşük ve sıfır karbonlu alternatiflere geçişi desteklemeye odaklanacağız” şeklinde devam etti.

Johnson konuşmasında, ülkesinin 9-19 Kasım’da COP26 olarak bilinen 2020 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansına ev sahipliği yapacağını da hatırlattı: “Elbette, COP26’ya ev sahipliği yapmamızın birçok nedeninden biri, yerli enerji endüstrimizi temizlemenin inanılmaz hızıydı. 10 yıl önce, Avrupa’nın en karbon ağırlıklı ülkesinden biriydik. Bugün, offshore rüzgarda dünya lideriyiz. Elektriğimizi düzenli olarak fosil yakıtlara göre daha çok yenilenebilir kaynaklardan üretiyoruz” dedi.

Johnson, Afrika liderlerine, emisyonları azaltmak ve ekonomik büyümeyi yükseltmek arasında seçim yapılması gerekliliğinin ise “efsane” olduğunu söyledi: “Burada ne olduğuna bir bakın. 1990 yılından beri karbondioksit emiyonlarımızı %42 azaltmamıza rağmen, GSYİH %67’lik bir artış gösterdi. Aynısını yapmanız için yardım etmeye hazırız. İnsanlarımızdaki potansiyeli açığa çıkarmak için gereken gücü sarf ederken, iklim değişikliğiyle mücadele ettik. Bu inanılmaz bir potansiyel.”

İngiltere’deki Katolik Kalkınma Ajansı (CAFOD) yaptığı açıklamada, küresel iklim müzakerelerinin bu yılki ev sahibi İngiliz hükümetinin Afrika’nın fosil yakıtlardan yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjiye geçişine olan desteğinin arkasında durduklarını söyledi. Açıklama “Bu gerçekleşmezse, iklim acil durumuna mücadele edemeyiz ve milyonlarca Afrikalıların hâlâ karşı karşıya olduğu enerji kıtlığını bitiremeyiz” şeklinde devam etti.

Katolik yardım ajansı kömürün, en çok kirlilik yaratan fosil yakıt ve sıcaklık artışından sorumlu karbondioksit emisyonlarının %30’unun kaynağının olduğunu belirtti.

Öte yandan CAFOD, Johnson’ın, İngiltere’nin ülkelere hâlâ petrol ve gaz üretiminde destek olacağına dair açıklamasına dikkat çekti.

CAFOD’un iklim araştırmacısı Sarah Wykes, “İngiltere’nin ihracat finansmanındaki mevcut kömür yatırımı ile ilgili yasal boşluklarının kapatılması ileriye dönük olumlu bir adım. Ancak İngiltere yurt dışındaki fosil yakıtlardan kamuya duyurulmuş bütün desteğini çekerek bu işe gerçekten önem verdiğini göstermeli” dedi ve ekledi: “Mevcut ihracat finansmanına gelen enerji desteğinin neredeyse %100’ü fosil yakıtlara gidiyor ve bilimsel verilere göre fosil yakıt finansmanı küresel ısınmanın 1.5 dereceye sabitlenmesi çabasıyla çelişki yaratıyor.”