;
Politika

İngiltere, Kömürden Çıkışını 1 Yıl Öne Çekmeyi Önerdi

İngiliz hükümeti pazartesi günü yaptığı açıklamada, kömürden elektrik üretiminin sonlandırılma tarihini bir yıl öne çekmeyi hedefleyen bir konsültasyon başlattığını duyurdu.

İngiltere kömürden elektrik üretimini sonlandırma tarihini 1 yıl önce çekmeyi planlıyor.  Ülke halihazırdaki planı çerçevesinde 1 Ekim 2025 tarihi itibariyle kömürden elektrik üretimini sonlandıracak.

Son önerinin hükümetin elektrik sektörünün karbondan arındırılmasını hızlandırma ve 2050 itibariyle net sıfır ekonomiye ulaşma çabasının bir parçası olduğu belirtildi.

Konsültasyon belgesine göre, “2024 yılında kesintisiz kömür üretiminin sona ermesi, 10 yıllık bir süre içinde İngiltere’nin, elektrik üretiminin yaklaşık üçte birini oluşturan kömür üretiminin sıfıra indirileceği anlamına geliyor.”

Belge ayrıca, kömürden çıkış politikasını, ülkenin kapasite pazarındaki karbon emisyon limitleri tarihi ile de uyumlu hale getirdi.

Kömürün elektrik üretimindeki payı 2012’de %39 iken 2019’da %3’ün altına düşmüş, ülkede 16 Haziran’da 67 gün kömürsüz elektrik üretimi ile rekor kırılmıştı.

Hükümet, aynı zamanda, kömürün halihazırda azalan payı göz önüne alındığında, önerilen erken kapanmanın emisyonlarda “önemli bir azalma sağlama olasılığının düşük olduğunu” söyledi.

“Ancak, emisyonlardaki herhangi bir azalma olumlu” diye de ekledi.

Etiketler