;
Ekonomi

IMF Lideri: Salgın Paketleri İklim Kriziyle Mücadele Etmeli

IMF Başkanı Kristalina Georgieva hükümetlerin ekonomi iyileştirme paketlerinin iklim kriziyle de mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Çarşamba günü Petersburg Diyalogu’nda konuşan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in salgınla mücadele için “yeşil iyileşme paketi” çağrılarına dahil oldu.

IMF lideri zirvede iklim kriziyle mücadelenin, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için bir zorunluluk olduğunun da altını çizdi. Georgieva, “Şu an yapacaklarımız sadece ekonomilerimizi ve toplumlarımızı baştan şekillendirmekle kalmayıp insanlığın bu gezegen üzerindeki geleceğini de belirleyecek. Yeşil iyileşme daha iyi bir toplumu mümkün kılacak” dedi.

Georgieva, hükümetlerin halihazırda salgın ile mücadele için olağandışı önlemler aldığının ancak Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en büyük ekonomik kriz için ilerde daha fazlasına ihtiyaç duyulabileceğini de belirtti.

Georgieva, teşvik paketlerinin iklim değişikliği risklerini ele almasını sağlamak için hükümetlerin karbon salımı yüksek şirketlere karbon emisyonlarını azaltma taahhütlerine bağlı olarak finansal gidişat çizelgeleri hazırlamaları gerektiğini söyledi. Bu, bazı otomobil üreticilerinin daha yüksek yakıt verimliliği standartlarını taahhüt ettiği ekonomik kriz esnasında yapılmıştı.

Georgieva hükümetlere teşvik paketlerinin yeşil teknoloji, temiz ulaşım, sürdürülebilir tarım ve iklime odaklanması konusunda baskıda bulundu. Georgieva petrol fiyatlarının tarihte en düşük seviyelere gelmesiyle kirletici kaynaklardan çekilmenin tam zamanı diyerek IMF’nin düşük karbona geçiş için 10 yıl boyunca her yıl bir 2.3 trilyon dolarlık yatırım gerektiğini öngördüğünü belirtti.

Ayrıca hükümetlere, yeşil finansmanı destekleme ve yatırım ve borç portfolyalarında iklim risklerini daha iyi belirtme baskısında bulundu. Georgieva, “İklim dostu yatırımların teşvik edilmesi ve temiz enerjiye geçilmesi için daha yüksek karbon ücretleri gerekiyor” diye ekledi. IMF’ye göre ısınmanın 2 derece ile sınırlandırılması için ton başına 2 dolar olan karbon ücretinin 75 dolara çıkması gerekiyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi