;
Ekonomi

IMF Başkanı: İklim Kırılganlığı Borç Ertelemesine Dahil Edilmeli

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, zengin ülkeleri gelişmekte olan ülkelerin uluslararası finansmana erişim kriterlerini yeniden gözden geçirmeye çağırdı ve iklim şoklarına karşı savunmasızlığın hesaba katılması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bahar toplantısının açılış basın toplantısında Kristalina Georgieva, uluslararası finansmanı sağlarken gelir düzeyinin öncelikli olduğunu söyledi.

“Ancak, iklim şoklarına karşı yüksek hassasiyet gibi başka kırılganlık kaynakları da var. Ve bu nedenle, biz gelişmekte olan ülkeleri desteklemek için uygun yollar düşünürken, uluslararası toplum diğer kırılganlık faktörlerini araştırmalıdır” dedi.

Georgieva’nın yorumları, G20 maliye bakanlarının gelişmekte olan ülkeler için Haziran’dan Aralık 2021’e kadar borç geri ödeme duraklatılmasını uzatmayı kabul etmesinden sonra geldi.

Toplantının ardından yayımlanan bir açıklamada, Küçük Ada Devletleri İttifakı (Aosis), borç geri ödeme duraklamasının uzatılmasının “COVID-19 ve iklim değişikliğinin ada ülkelerinde devasa borç sorunlarını çözmenin yalnızca bir yolu olduğunu” söyledi.

Aosis daha önce G20 üyelerini borç servisini askıya alma girişimini genişletmeye ve son derece savunmasız ve borçlu küçük ada devletleri için doğrudan borç ertelemesini düşünmeye çağırmıştı.

Antigua ve Barbuda’dan büyükelçi ve Aosis Başkanı Aubrey Webson, “Dünyadaki küçük ada eyaletlerinin yarısından fazlası, modası geçmiş ve mantıksız kriterler nedeniyle bu borç muafiyetine bile uygun değil. Her yönden sıkışmış durumdayız, ancak ‘orta gelirli’ statüsünün keyfi olarak belirlenmesi nedeniyle çoğumuza yardıma ihtiyacımız olmadığı söylendi. Borç-GSYH oranlarımızın azami seviyenin ötesinde olduğu ve en iyi zamanlarda bile bir kasırganın tek seferde tüm bir yılın GSYH’sini kolayca yok edebildiği bir yılda bu çok saçma” dedi.

Örneğin Belize, GSYH’sının %126’sı borçla karşı karşıya olmasına rağmen programın dışında kaldı.

Belize’nin devlet bakanı Christopher Coye daha önce “Küçük ekonomiler olarak, kırılganlığı iklim ve ekonomik kırılganlıkların ayrılmaz bir bileşimi olarak görüyoruz” demişti.

Aosis, borç geri ödeme izin sisteminin “daha adil, daha kapsayıcı bir sistem” kabul edilene kadar 2021’in ötesine uzatılması çağrısında bulundu.

New York Times tarafından görülen ve Dünya Bankası ve IMF tarafından yapılan bir değerlendirme; borç, iklim değişikliği ve çevresel bozulmanın birleşimini, “iklim ve doğa kırılganlıklarını şiddetlendiren, küresel ekonomi için sistemik bir risk” olarak tanımladı.

Georgieva, krize yüksek borç seviyeleriyle giren ve mali alanı sınırlı olan, direnç ve yeşil toparlanmaya yatırım yapamayan orta gelirli ülkelere dair endişe duyduğunu söyledi. Georgieva, “Orta gelirli, turizme bağımlı ülkeler çok zor durumda. Elbette, iyileşme yolunda daha ihtiyatlı bir yolda olabilmeleri için nasıl daha fazla destek toplayacağımızla ilgileniyoruz ”dedi.

BM Genel Sekreteri António Guterres geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, en savunmasız ülkeleri desteklemek için ekonomide ek likiditeye acilen ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

G20 maliye bakanları, IMF’nin 650 milyar dolarlık varlığı (SDR) – krizlere yanıt vermek için daha önce yalnızca dört kez ihraç edilen bir IMF rezerv varlığı – ihraç etme çağrılarını desteklediler.