;
Ekonomi

İklim Krizinin Almanya’ya Maliyeti 900 Milyar Euro’yu Bulabilir

almanya

Almanya’da 2050’ye kadar küresel ısınmanın boyutuna bağlı olarak 280 ila 900 milyar euro’luk kümülatif ekonomik zarar meydana gelebilir.

Ekonomik araştırma şirketleri Prognos ve GWS ile Almanya’nın Ekolojik Ekonomik Araştırma Enstitüsü, Almanya Çevre ile Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlıkları için bir rapor hazırladı. Ülkede iklim değişikliğinin sonuçlarından kaynaklanan maliyetleri ele alan “İklim değişikliği: Ekonomik sonuç maliyetleri ve 2050’ye kadar senaryo analizi” başlıklı rapor, iklim krizinin ülkeye maliyetinin 2050 yılına kadar 900 milyar euro’yu bulabileceğini gösterdi.

AA’nın haberine göre, 2000’den 2021’e kadar iklim değişikliğinin en az 145 milyar euro ekonomik zarara yol açtığı Almanya’da 2050’ye kadar küresel ısınmanın boyutuna bağlı olarak 280 ila 900 milyar euro’luk kümülatif ekonomik zarar meydana gelebilir.

Rapor, tarımsal verim kaybını, şiddetli yağmur ve sel nedeniyle binaların ve altyapının hasar görmesini veya tahrip olmasını, mal taşımacılığının aksamasını ve sağlık sistemi üzerindeki etkiyi ekonomik zarar kapsamında değerlendirdi. Raporda, iklim değişikliğinde ekonomik olarak ölçülebilir hasara ek olarak, sağlık bozuklukları, aşırı hava sıcaklıkları ve sellerden ölümler, ekosistemler üzerindeki gerilim, biyolojik çeşitlilik kaybı ve yaşam kalitesindeki azalma da iklim değişikliğinin diğer zararları olarak sıralandı.

Araştırmadaki modellemeye göre, son 20 yıldaki aşırı ısınma ve sel gibi aşırı olayların yıllık ortalama maliyetleri, 2050’ye kadar her yıl 1,5 ila 5 kat artacak. Bu kayıplar 2050 yılında gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) %0,6 ile 1,8’lik kısmına denk gelecek.

Almanya Çevre Bakanlığı Müsteşarı Christiane Rohled, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “İklim krizinin sonuçları Almanya’daki refah üzerinde önemli bir etkiye sahiptir” dedi. “Ekosistemlerin esnekliğini artırmak için iklime yönelik yapılan iddialı yatırımların önemine” dikkat çeken Rohled, bu yatırımların insanları korumaya hizmet edeceğine işaret etti.