;
Ekonomi

İklim Krizine Karşı En Savunmasız Ülkelerin Borç Ödemeleri Hızla Artıyor

iklim

Yeni bir raporda, iklim krizine karşı en savunmasız 50 ülkenin borç ödemelerinin, koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana iki katına çıktığı ve şu anda 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde olduğu ortaya kondu.

Borç Adaleti isimli kuruluş, küresel ısınmadan etkilenme riski en yüksek olan ülkelerin, hükümet gelirlerinin %15,5’ini dış alacaklılara ödediğini söyledi; bu rakam, COVID-19’dan önce %8’den azdı ve 2010’daki son en düşük noktada %4’tü.

Yardım kuruluşu, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan alınan verileri kullanarak, yeni raporunun yoksul ülkelerin iklim kriziyle mücadele tedbirlerine yatırım yapabilmesi için kapsamlı borç hafifletilmesine acil ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini söyledi.

Borç Adaleti İcra Direktörü Heidi Chow, “Rekor düzeylerdeki borçlar, en savunmasız ülkelerin iklim acil durumuyla mücadele etme yeteneğini yok ediyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Borçları sürdürülebilir bir seviyeye indirmek için hızlı ve etkili bir borç hafifletme planına ihtiyacımız var. Zengin ülkeler, özel kredi verenlerin uluslararası borç hafifletme anlaşmalarında yer almasını sağlayacak kanunlar çıkararak üzerine düşeni yapabilir.”

Raporda yer alan 50 ülkenin dış faiz ödemelerinin %38’i özel borç verenlere, %35’i çok taraflı kuruluşlara, %14’ü Çin’e ve %13’ü diğer hükümetlere yapılıyor.

1990’ların sonu ve 2000’lerin ortasındaki iki tur kapsamlı borç hafifletme, yoksul ülkelerin borç yüklerinde keskin bir düşüşle sonuçlandı, ancak geri ödemeler 2010’larda istikrarlı bir şekilde arttı ve 2020’den itibaren hızla yükseldi.

Borç Adaleti, yeni borç krizinin çeşitli nedenlerini öne sürdü. Birincisi, pandeminin başlangıcında alacaklılar tarafından kabul edilen borç erteleme planının sona ermesi ve askıya alınan borçların artık geri ödenmesi gerekliliği.

Borçlular aynı zamanda küresel faiz oranlarının 2010’lardaki en düşük seviyelerden artmasından da etkilendi. Ayrıca ABD dolarının güçlü değeri, dış borç ödemelerinin (çoğunlukla dolar cinsinden olan) göreceli boyutunu artırdı.

Ülkelerin iklim finansmanı ve sürdürülemez borç seviyeleri de dahil olmak üzere iklim eylemini finanse etme becerisine odaklanan 10 günlük bir konferans Pazartesi günü Bonn’da başlıyor ve Borç Adaleti, kuraklıktan etkilenen Zambiya örneğinin eylem ihtiyacının altını çizdiğini söyledi.

Üç buçuk yıllık müzakerelerin ardından Zambiya hükümeti yakın zamanda özel kredi verenlerin tamamıyla olmasa da bazılarıyla yeniden yapılandırma anlaşması imzaladı.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi