;
Ekonomi

İklim Krizine Bağlı Aşırı Hava Olayları Milyarlarca Dolara Mâl Oluyor

Yeni bir araştırmaya göre iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcaklık, kuraklık ve sel, Almanya’da son 20 yılda ortalama olarak yılda en az 6,6 milyar euroluk zarara neden oldu.
Ekonomik araştırma şirketi Prognos tarafından yapılan yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre aşırı hava olayları Almanya’da son 20 yılda ortalama olarak yılda en az 6,6 milyar euroluk zarara neden oldu. Çalışma, Avrupa’da sıcak hava dalgasının ve orman yangınlarının kendisini tekrar gösterdiği günlerde çıktı.
Renanya-Palatina ve Kuzey Ren-Vestfalya’da hasar bütçesi 2021 senesinde 40 milyar eurodan fazlaydı, buna 2018 ve 2019’un sıcak geçen yazları da eklenince bilanço 80 milyar euroya yükseldi.
Çalışma yazarları, henüz incelenmemiş bireysel olaylar ve sağlık üzerindeki etki ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki sonuçlar gibi ölçülemeyen etkiler nedeniyle 2000 yılından bu yana hasar tahminlerinin daha da yüksek olabileceğini söyledi.
2018’de ve 2019’da, Almaya’nın tarımı ve ormanları sıcak hava dalgaları ve kuraklık nedeniyle 25.6 milyar euro değerinde zarar gördü, buna ilaveten çalışanların düşük verimliliği de 9 milyar euroluk zarar verdi.
Almanya Çevre Bakanı Steffi Lemke, araştırmadaki sayıların korkutucu olduğunu söyledi: “Yurttaşlarımızı korumak için iklim adaptasyonuna daha fazla yatırım yapacağız.”
2045 yılında karbon nötr olma taahhüdü olan Alman hükümeti, temel kamu hizmetlerinde, inşaat, ulaşım, tarım ve imalat sanayii gibi kapsamlı alanlarda iklim değişikliği reformalarını hızlandırmayı hedefliyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi