;
Bilim

İklim Krizi Şehirlerde Nemin Düşmesine Neden Olacak

Araştırma, kentsel alanlarda ağaç dikme çalışmalarının artan sıcaklıkları azaltabileceğini söylüyor.

Yeni bir araştırmaya göre, dünyanın dört bir yanındaki kentsel bölgelerin, iklim değiştikçe nem oranında neredeyse evrensel bir azalış görmesi muhtemel. Araştırma, yeşil altyapı inşa etmenin ve kentsel bitki örtüsünü artırmanın, artan sıcaklıkları azaltmak isteyen şehirler için güvenli bir yol olabileceğini öne sürüyor.

Dünya nüfusunun yarısı kentsel alanlarda yaşıyor, ancak şehirler küresel kara yüzeyinin yalnızca yaklaşık %3’ünü oluşturuyor. Nature Climate Change’de yayınlanan makalenin baş yazarı Lei Zhao, bunun önceki iklim modellerinin şehirlere özgü veriler üretmediği anlamına geldiğini söylüyor.

Zhao, “Hemen hemen tüm modellerin kentsel temsili yok.  Şehirler bu kadar küçük bir alanı işgal etse de, küresel ısınmanın pek çok insan etkisinin gerçekleştiği yer burası. Bu nedenle, kentsel alanlara özgü çok modelli iklim projeksiyonları sağlayarak bu açığı kapattık” dedi.

Bilim insanları ve şehir planlamacıları uzun zamandır şehirlerdeki sıcaklıkların kırsal alanlardan daha yüksek olduğunu biliyor. Koyu asfalt ve beton yüzeyler gibi altyapı, daha fazla güneş ışınını emerken, ağaçların daha az alan kaplaması, “kentsel ısı adası etkisi” olarak adlandırılan etkiye katkıda bulunuyor. Bu, şehirlerdeki sıcaklıkların, çevredeki kırsal alanlara göre 5 derece kadar daha sıcak olabileceği anlamına geliyor.

Ancak Zhao, kentsel ve kırsal iklimlerin değişik şekillerde farklılık gösterdiğini açıklıyor. Zhao, “Kentsel ısı adası, kentsel ısınmanın diğer bölgelerden farklı olmasının nedenlerinden biri. Ama bu sadece sıcaklık değil, aynı zamanda nemden kaynaklanıyor. Pek çok kentsel iklim değişkeni diğer bölgelerden farklı” dedi.

Model, yeşil altyapının neredeyse tüm şehirler için iyi bir yatırım olacağını öngörüyor. Ağaçlar ve bitki örtüsü, atmosfere su bırakarak sıcaklığı düşürmeye yardımcı olabilir. Bu, zaten nemli olan yerlerde sınırlı bir etkiye sahip olarak görülüyordu, ancak yeni model, kıyı bölgesi dışındaki şehirlerin çoğunda havanın önümüzdeki yüzyılda daha kuru hale geleceğini öngörüyor.

Bu durum, yüzey buharlaşmasını daha verimli hale getirirken kentsel bitki örtüsünün artması küresel ısınmayla mücadelede daha etkili olacak. Zhao, verilerin şehir planlamacılarının ve politika yapıcıların şehirlerindeki yükselen sıcaklıkları azaltma konusunda daha bilinçli kararlar almalarına izin vereceğini umuyor.