;
Ekonomi

İklim Krizi Kaynaklı “Atıl Varlıklar” Ülkelerin Kredi Notlarını Düşürebilir

Yeni yayımlanan bir çalışmaya göre, iklim krizini durdurma çalışmaları kapsamında “atıl varlıklara” dönüşecek fosil yakıtlar nedeniyle ülkelerin kredi notlarında önemli düşüşler yaşanabilir.  

Fitch’in Pazartesi günü yayımladığı yeni bir rapora göre, dünya fosil yakıtlardan uzaklaştıkça “atıl varlıkların” maliyeti önümüzdeki on yıllarda ihracatçıların kredi notlarında önemli düşüşlere neden olabilir.

İklim değişikliğini yavaşlatmaya yönelik küresel eylemin, kömür, petrol ve doğalgaza olan talebi ve bunları yer altından çıkarmak için gereken altyapıyı azaltması ve tam olarak kullanılamayacak “atıl varlıklara” dönüştürmesi bekleniyor.

Fitch’in raporu, “FitchRatings’in Derecelendirme Modeli (SRM) ile ilgili bir simülasyon, oldukça doğrudan etkilerin SRM çıktısında 2040’a kadar yaklaşık bir kademe ve 2050’ye kadar büyük bir petrol ihracatçısı için iki ila üç kademe düşüşe yol açabileceğini gösteriyor” dedi.

En yüksek net fosil yakıt ihracatı / GSYİH oranına sahip 20 ülke, 2015-2020 arasında ortalama 1,6 puanlık net düşüş yaşadı.