;
Bilim Politika

İklim Krizi Ani Sel Riskini Artırıyor

Bilim insanları, iklim krizi kötüleştikçe ani sellerin daha yaygın bir şekilde gerçekleşeceğini söylüyorlar.

Bilim insanları dünyanın farklı yerlerinde görülen ani sellerin, iklim krizi kötüleştikçe daha yaygın hale geleceği konusunda uyarıda bulundular.

Reading Üniversitesi’nden hidrolog Dr. Jess Neumann “Yoğun yaz yağışlarından kaynaklanan seller daha sık yaşanıyor. Hiçbir şehir, kasaba veya köy sel baskınına karşı hazırlıklı değil ve gelecekte etkilerin daha da kötüleşmesini önlemek için şu anda sert önlemler alınması gerekiyor” dedi.

İklim politikaları, iklim üzerindeki insan etkisini azaltmak ve küresel ısınmanın felaket seviyelere ulaşmamasını sağlamak için seragazı emisyonlarını azaltmaya odaklanıyor. Ancak hükümetler, aşırı hava koşullarının etkileriyle başa çıkmak için önlemlere acilen ihtiyaç duyulduğu konusunda sık sık uyarılıyor.

Etkilere uyum sağlamak, yalnızca drenaj ve su tedarik sistemlerini ve ulaşımı değil, aynı zamanda enerji tedariki ve iletişim ağlarını da kapsayan altyapıların kapsamlı bir şekilde elden geçirilmesini gerektiriyor.

Daha yenilikçi yaklaşımlar gözenekli kaldırımları içerirken, binaların yeniden tasarlanması ve halka açık alanların daha iyi drenaj kanalları ve fırtına drenajları içerecek şekilde yenilenmesi gerekiyor. Uzmanlar, yeşil alan ve bitki örtüsü eksikliğinin ve birçok alanın sel riskini gözetmeden asfaltlanmasının, birçok şehirde sorunu daha da ağırlaştırdığını belirtiyorlar.

Sigortacılar ise iklim değişikliğinin etkilerinden en çok endişe duyanlar arasında yer alıyor ve daha güçlü önlemler alınmazsa insanların ve bazı bölgelerdeki işletmelerin sigortasız olmaları nedeniyle ciddi mali kayıplarla karşılaşabilecekleri konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Aviva General Insurance’ın CEO’su Adam Winslow, “İklim değişikliğinin etkilerini durdurmak için çok geç, ancak yaşamlarımız üzerindeki etkilerini azaltabiliriz. Mülklerin nerede ve nasıl inşa edildiğine ilişkin düzenlemeleri iyileştirmek, esnek malzemelerin kullanımını teşvik etmek ve iklim değişikliğinde yenilikçi ve doğal çözümler değerlendirmek için şimdi harekete geçilmesi gerekiyor” dedi.