;
Ekonomi Politika

İklim Krizi 1 Trilyon Dolara Mal Olabilir

Bir danışmanlık şirketinin açıklamasına göre, iklim değişikliği ile mücadeleye gecikmeli olarak başlayan finans sektörünün bu alandaki harcamaları 1 trilyon doları bulabilir.

Haber: Alastair Marsh

Çeviri: Çisil Sevinç

İklim değişikliğini yavaşlatmak için atılan küresel adımların finansal sektöre maliyeti 1 trilyon dolar olabilir. Danışmanlık şirketi Oliver Wyman’ın, karbon vergisi gibi sert politikalarda bankalar, sigortacılar ve varlık yöneticilerinin ne kadar kaybedeceği üzerine tahmini bu yönde.

Şirketlerin nereye yatırım yapıp yapmayacağı ve nereden borç alıp almayacağı gibi pek fazla düşünülmeyen değişiklikler, kirletici şirketler arasında yerine getirilmeyen bir dizi yükümlülüğü beraberinde getirebilir.

Şirket, zorlayıcı değişiklikler sonucu kirliliğe yol açan şirketlerin nereye yatırım yapıp nereden borç alacağı gibi bir dizi yükümlülüğü yerine getiremeyeceğini belirtti.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Bilim insanlarının yıllardır küresel ısınma konusundaki uyarılarına karşın, finans sektörü iklim değişikliğini ancak yakın zamanda gündemine taşımaya başladı.

Yükselen sıcaklıklar ve emisyon azaltım çabaları geçen ay İsviçre’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun temel tartışma konusu oldu. İngiltere, Singapur ve Avustralya’daki merkez bankaları iklim krizi karşısında sektörün nelere maruz kalacağını test etmeyi planlıyor.

Bunun yanı sıra bankalar, daha yeşil bir ekonomiye geçildiğinde elde edilecek geliri hafife alıyor. Rapora göre, sürdürülebilir yatırım ve finansmandan sağlanacak kâr miktarı gelecek 5 ila 10 yıl içerisinde 150 milyar doları bulabilir.

Oliver Wyman ortağı James Davis, “Sürdürülebilir finansın sektördeki gelir artışında parlak bir geleceği var ancak finansal riskler önemli ve karar alma sürecine dahil edilmeli ” dedi.