;
Ekonomi

İklim Kampanyacılarına Göre Biden’ın Yeşil İklim Fonu Bütçesi Yetersiz

Kampanyacılar, Joe Biden’ın Yeşil İklim Fonu (GCF) için ayırdığı 1,2 milyar dolarlık bütçenin, şu ana kadar kaçırılan ABD ödemelerini telafi etmek için “yeterli olmadığını” söylüyor.

ABD Başkanı, Ekim 2021 – Eylül 2022 mali yılında Kongre’den Dışişleri Bakanlığı ve diğer uluslararası programlar için %12’lik bir finansman artışı istedi.

Kongre tarafından tartışılacak ve rehber olarak kullanılacak olan bu öneri, BM destekli GCF’ye 1,2 milyar dolar ve diğer iki taraflı ve çok taraflı iklim programları için 1,3 milyar dolarlık yardımı içeriyor.

ABD, Güney Afrika ve Filipinler’deki iklim kampanyacıları, Biden yönetiminin, gelişmekte olan ülkelerin emisyonlarını azaltmalarına ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamalarına yardımcı olan fona daha fazla katkı sağlaması gerektiğini söyledi.

350 Afrika’da Johannesburg merkezli bir kampanyacı olan Alex Lenferna, 1,2 milyar doların “Küresel Güney’e yönelik bir hakaret” olduğunu söyledi ve “ABD’nin yıllarca süren erteleme, inkar ve iklim eyleminin engellenmesiyle oluşan tüm iklim hasarlarını toplarsanız, milyarlar değil trilyonlar olur. Yani 1,2 milyar dolar gerçekten bir tokat gibi” dedi.

Dünya Kaynakları Enstitüsü’nden Joe Thwaites ise “Bu, ABD’yi tekrar oyuna soksa da ABD’nin iklim konusunda küresel itibarını geri kazanmak için gerekenin gerisinde kalıyor” dedi.

ABD, Barack Obama yönetiminde 3 milyar dolarlık finansman sözü vermişti, ancak Donald Trump ABD’nin GCF’den desteğini çekmeden önce yalnızca 1 milyar dolar dağıtmıştı. Biden yönetimi, Obama’nın sözünü “yerine getirme” taahhüdü verdi, ancak 1,2 milyar dolar, borçlu olduğu 2 milyar doların altında kalıyor.

2019’da, Fransa, Almanya, İsveç, Norveç ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere birçok bağışçı ülke, GCF’ye olan orijinal fonlarını ikiye katladı.

Şubat 2021’de ise ABD’li kampanyacılar, Biden’ı diğer ülkeleri yakalamak için GCF’ye 8 milyar dolar vermeye çağırmıştı.

Mart ayında, Temsilciler Meclisinin 40 Demokrat üyesi, Biden’dan bu mali yılda 2 milyar dolarlık ödenmemiş taahhüdü yerine getirmek ve 6 milyar dolarlık yeni bir taahhüdün ilk taksiti olarak GCF’ye 4 milyar dolar göndermesini istedi.

Asya Halkları Borç ve Kalkınma Hareketi koordinatörü Lidy Nacpil, 1,2 milyar doların ABD’nin Obama’nın vaat ettiği veya 2019’daki taahhüdünü artırmadaki başarısızlığının dengesini oluşturması için “yeterli olmadığını” söyledi.

Bütçe teklifinden ayrı olarak Biden, çoğu demiryolları, elektrikli araçlar, temiz enerji ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlama gibi iklim programlarına harcanacak 2 trilyon dolarlık bir altyapı harcaması faturası için Kongre’den onay istiyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi