;
Politika

İklim Deklarasyonu Medyada Geniş Yer Buldu  

24 belediyenin “İklim İçin Biz Varız” deklarasyonunu imzalaması ve Paris Anlaşması’na uyumlu hareket edeceklerini taahhüt etmesi medyada geniş yer buldu. İklim Haber konu ile ilgili çıkan haberleri derledi.

Altısı Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 24 belediye dün (5 Aralık) Boğaziçi Üniversitesi’nde bir araya gelerek “İklim İçin Biz Varız” deklarasyonunu imzaladıklarını açıkladı. Belediyeler Paris İklim Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1,5 derece sınırında tutma hedefine yönelik çalışmalarda bulunacaklarını taahhüt etti.

Madrid’de devam eden BM İklim Değişikliği Zirvesi (COP25) sırasında açıklanan deklarasyon, Türkiye’deki belediyelerin de dünyanın geri kalanında olduğu gibi iklim acil durumuna kayıtsız kalamadıklarını gösteren ilk taahhüt belgesi olduğu için tarihi önem taşıyor.

Bu önemli deklarasyona ana akım ve alternatif medya da sessiz kalmadı.

Bianet.org, “24 Belediye ‘İklim için Biz Varız’ İmzası Attı” başlığıyla okuyucularına sunduğu haberde deklarasyonu okuyan Adana Büyükşehir Belediyesi Zeydan Karalar’ın Madrid’de düzenlenen COP25’i yakından takip ettiklerini ve oradaki sonuçlara göre kendi alanlarında tedbirler alacaklarını aktardı.

DW Türkçe ise altısı AK Parti’li, 17’si CHP’li 24 belediyenin iklim değişikliğiyle mücadele için ortak bir deklarasyon yayımladığı belirtti. Haberde, deklarasyonda, 3,5 yıldır TBMM’den geçirilmeyen Paris Anlaşması’nın yükümlülüklerine bağlılık sözü verildiği aktarıldı. Ayrıca haberde hangi belediyelerin deklarasyonu imzaladığına da yer verildi.

T24 de “AKP’li ve CHP’li belediyelerden iklim için ortak deklarasyon: ‘Biz varız’” başlığını kullandı. Diken ise iklim deklarasyonunun hedefinin, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutmak olduğunu belirtti. Birgün ise belediyelerin deklarasyon ile Paris Anlaşması’na uyum sözü verdiklerini söyledi.

Didem Eryar Ünlü, Dünya Gazetesi’ndeki “Yakın Plan” adlı köşesinde deklarasyona yer verdi.