;
Ekonomi

İklim Değişikliği Maaşları da Düşürebilir!

Stanford Üniversitesi’nde hazırlanan yeni bir çalışma, ortalama 32 derece sıcaklığın uzun vadede, şu an anne karnında olan bebekleri bile negatif yönde etkileyeceğini ortaya koydu. Çalışmada, sıcak havanın yarattığı stresin, anne karnındaki bebeklerin büyüdükleri zaman daha düşük kazanç elde etmelerine sebep olabileceği öne sürülüyor.

Stanford Üniversitesi’nden sağlık politikaları araştırmacısı Maya Rossin-Slater ve ekibinin geçtiğimiz hafta pazartesi yayımladığı “Relationship between season of birth, temperature exposure, and later life wellbeing” adlı çalışması iklim değişikliğinin insanlar üzerinde uzun vadede nasıl etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Proceedings of the National Academy of Sciences adlı dergide yayımlanan araştırma, ABD eyaletlerinin yarısındaki doğum, iklim ve kazanç verilerine odaklanıyor.

Çalışmada öncelikle belli bir bölgede, belli bir günde, o gün doğan bir çocuğun anne karnında olduğu ve doğumundan sonraki bir yıllık sürede 32 derece üzerinde kaç gün geçirmiş olabileceği ölçülüyor. Ardından aynı kişinin yetişkin olarak kazanacağı maaşı aynı bölgede ve başka bir senenin aynı gününde doğan bir kişinin maaşı ile karşılaştırılıyor.

Aşırı Sıcaklar Fetüsü Etkiliyor

Yapılan bu hesaplamalara göre çalışma, fetüslerin ve bebeklerin, sıcaklığın 32 derece olduğu bir günde ortalama 30 dolar daha az kazandığını ortaya koyuyor. Şimdilik, ortalama bir Amerikalı yılda sadece bir kez böyle bir günü yaşıyor (Çalışma, o günün en yüksek sıcaklığını değil, tüm gün boyunca ortalama sıcaklığı inceliyor). Yüzyılın sonuna gelindiğinde ise, buna benzer yılda yaklaşık 43 gün olacak.

Doğum günü ve bölgeye ek olarak, araştırmacılar, cinsiyeti ve ırkı da çalışmanın değişkenleri arasına alırken daha fazla insanın evlerine klima taktırdığı 1970’lerdeki verileri de kullandılar.

Sıcak havaların kazançları bu derece düşürmesinin nedeni ise tam olarak belli değil. Özellikle fetüsler ve çocuklar, vücutlarının ısı dengesini düzenleyemedikleri için sıcağa karşı oldukça hassaslar. Rossin-Slater aşırı sıcakların fetüsü etkilemesinin üç yolu olduğunu açıklıyor: Sıcak, fetüsün aşırı gerilmesine neden olabilir ki bu da çocuğun sağlığına etki edebilir. Sıcak aynı zamanda besin maddelerinin fetüse gitme yolunu etkileyebilir veya çocuğun zihinsel gelişimine ve sonuç olarak odaklanmaya veya otokontrolüne zarar verebilir.