;
Bilim

İklim Değişikliği Kanser Mücadelesini Zorlaştırıyor

İklim değişikliği, yüksek miktarda kanserojen madde salımına yol açan kasırga ve orman yangınları gibi hava felaketlerini sıklaştırıyor. Bununla birlikte, kanser hastalarının tedavisinin ertelenmesine sebep oluyor.

Haber: Emma Newburger

Çeviri: Çisil Sevinç

Amerikan Kanser Birliği ve Harvard Üniversitesi’den bilim insanlarının hazırladığı yeni rapora göre, iklim değişikliği kanser önleme sürecini aksatıyor ve insanların ölümcül kanserojen maddelere daha fazla maruz kalmasına sebep oluyor.

Dünya genelinde yükselen sıcaklıklar, yüksek miktarda kanserojen madde salımına yol açan  kasırga ve orman yangınları gibi hava felaketlerini sıklaştırıyor ve kanser tedavisine ulaşılmasını güçleştiriyor.

CA: A Klinik Tedavi Uzmanları için Kanser Dergisi’nde yayımlanan raporda, “Bu yüzyıl içerisinde kanser önleme süreçlerinin geleceği parlak ancak iklim değişikliği bu sürece büyük bir tehdit oluşturuyor” ifadeleri yer aldı.

Örneğin, Ağustos 2017’de Teksas ve Louisiana’da başlayan Harvey kasırgası felaket seviyede taşkınlara yol açtı ve ülkenin dördüncü büyük şehri olan Houston’da ölümcül kanserojen maddelerin salımına sebep oldu.

Araştırmacılara göre, Harvey’den sonra saptanan kanserojenlerin bazılarının etkisi 50 yıla kadar sürebiliyor. Havada bulunan yüksek yoğunluklu kimyasallar sonucu, Houston’ın bazı bölgelerindeki çocuklarda görülen lösemi miktarında artış gözlemlendi.

İklim değişikliği ABD’de aynı zamanda daha uzun süren yıkıcı orman yangınlarını tetikledi. Bu yangınlardan salınan kirleticiler aylarca havada asılı kalıyor.

Kaliforniya 2018 yılında en ölümcül ve yıkıcı orman yangını sezonunu yaşadı. 8.527 yangın neredeyse 2 milyon arazi dönümünü yakıp kül etti. Dumanlar New England’a kadar taşındı ve San Francisco Körfez Bölgesi’ndeki hava kirliliği dünyadaki en yüksek seviyeyi buldu.

Aşırı hava olayları aynı zamanda kanseri yenme oranlarını da düşürüyor.

Bir araştırmaya göre, tedavileri esnasında kasırga duyurusu yapılan kanser hastalarının %19’unun ölüm riski arttı çünkü tedavilerine düzenli olarak devam edememeye başladılar.

Araştırma yazarları, “Kasırgaların kanser tedavisine erişimi etkilemesi, hastalar için bir ölüm kalım meselesi” ifadesini kullandı.

2018 yılında Puerto Rico’yu vuran Maria kasırgası yüzünden hayat kurtaran IV sıvı torbalarının tedarikini sağlayan bazı fabrikalar kapatılmıştı ve bu da ülke çapındaki kanser tesislerinde malzeme yetersizliğine sebep olmuştu.

Kanser, küresel olarak en yaygın ikinci ölüm sebebi. Araştırmacılara göre bu yıl 10 milyon kişi kanser yüzünden hayatını kaybedecek.

Bazı kanser tedavi merkezleri, gelecekteki sel olaylarına direnç kazanmak için planlar hazırlayarak iklim tehditlerine uyum sağlamayı deniyor.

Seragazı emisyonlarını düşürerek sarf edilen iklim değişikliğini azaltma çabaları, genel olarak kanserin önlenmesine yardımcı olabilir.

Bilim insanları; yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, sürdürülebilir imalat ve kırmızı ve işlenmiş etlerin daha az tüketilmesi gibi çözümlerin uygulanmasını tavsiye ediyor.

Amerikan Kanser Birliği araştırmacısı ve aynı zamanda rapor yazarlarından Leticia Nogueira, “İklim değişikliği gelecekte deneyimlenecek bir tehdit değil. Günümüzde kanser sonuçlarını etkiliyor ve bu konuda alabileceğimiz önlemler mevcut” şeklinde konuştu.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.