;
Politika

İklim Adaleti, İklim Davalarını Bir Araya Getirdi

İklim Adaleti tarafından hazırlanan İklim Davaları Ocak/Şubat/Mart 2020 bülteni yayımlandı.

Tarihte izini iklim farkındalığının gözle görülür şekilde arttığı bir yıl olarak bırakan 2019 yılını geride bırakıp 2020’ye başladığımızda, bizi bekleyen tek krizin iklim krizi olduğunu düşünüyorduk. Fakat özellikle son iki aydır artan bir hızla dünya, bugünlerde çok zor bir sınav daha veriyor. Dünya üzerindeki tüm toplulukları tehdit eden bu ciddi sağlık krizi, birbirimizle, iklimle ve doğayla ilişkilenmemiz ve insanlığı ilgilendiren sorunlarımızı ele alış şeklimiz bakımından bize her gün yeni bir şey öğretiyor. Birbirimize ve gezegene karşı sorumluluklarımız ve bireysellikten kurtulup kolektife yönelmemiz noktasında tüm bu süreçten öğreneceğimiz çok şey var.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Diğer yandan da mevcut krizi bahane ederek iklim krizi önemsizleştirilmeye, alınan ya da alınması gereken tedbirler makul gerekçeler sunulmaksızın göz ardı edilmeye ve yeni krizden istifade doğa katliamına devam edilmeye çalışılıyor. İklim Adaleti, tüm bu çabalara karşın, iklim krizinin bütün ağırlığıyla hâlâ burada olduğunu unutmamak ve unutturmamak adına, 2020 senesinin ilk iklim davaları bültenini yayımladı.

Avusturya’da havacılık yakıtına yönelik vergi muafiyetlerinin sağlanması, İrlanda İklim Davası’nda Yüksek Mahkemenin davayı kabul etmesi, Fransa’da petrol devi Totel’e karşı açılan dava, Juliana v. Birleşik Devletler Davası, Alman Federal Mahkemesinde görülecek olan iklimi koruma yasasının anayasaya aykırılığı iddiası, Norveç’te Kuzey Kutbu’ndaki petrol sondaj faaliyetlerine karşı 2016’dan beri süregiden dava ve Alaska yerlilerinin iklim mücadelesinden oluşan İklim Davaları dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.