;
Politika

İkizköy’deki Bilirkişi Keşfi Öncesinde Zeytinliklerde Maden Faaliyetlerine İzin Verildi

Tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlarda elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerine izin verilebilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden yönetmeliğindeki değişiklik kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Değişiklik, iki ayrı kanunla korunan zeytinliklerde madencilik faaliyeti yapılmasının önünü açıyor. Zeytinlikler; Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ve Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu tarafından farklı amaçla kullanıma kesin hükümlerle engel oluyordu. Bu iki kanun hâlâ yürürlükte.

Maden Yönetmeliğindeki değişiklikle, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilecek.

Zeytin sahasının taşınması mümkün değilse, yine sahada madencilik faaliyetleri yürütülebilecek ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilebilecek ancak maden işletmecisinin, madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve eşdeğer büyüklükte yeni zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi gerekecek.

Zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflardan ve zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumlu olacak.

“YK Enerji’ye Verilmek İstenen Alanda da Zeytinlik Var”

İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada, zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanun kapsamında maden, enerji ve benzeri hiçbir zeytincilik dışı faaliyete izin verilemeyeceği hatırlatılırken, “Bu kanun maddesini tamamen ihlal edecek şekilde Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair bir yönetmelikle zeytinlik alanlar maden işletmesine açılmak isteniyor. Bu daha önce de defalarca denendi ve kamuoyunun yoğun baskısı ile geri çekilmek zorunda kaldı. Bugün bilirkişi keşfi yapılacak Akbelen Ormanı Davası’nda da kömür madeni işletmesi için #YK Enerji AŞ’ye verilmek istenen alanda, ormanla iç içe geçmiş en az 100-150 dönümlük zeytinlik alan var. Akbelen Ormanı’nı çevreleyen 1500 dönüm de zeytinlik var. Davada iptal edilen bilirkişi raporunda zeytinlik alanlardan hiç bahsedilmediği için İkizköy avukatları itiraz etmişler, diğer itiraz noktaları ile birlikte bu da dayanak olarak bilirkişi raporu mahkemece iptal edilmişti. İptal edilen keşif bugün (1 Mart 2022) saat 10’da tekrarlanıyor” denildi.

Etiketler