;
Ekonomi

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’e Kadar Sabit Kalıyor

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Salı günkü açıklamasına göre, Avrupa ve ABD’deki azalan talebi, Asya’daki artışın dengelemesiyle küresel kömür talebinin 2024’e kadar sabit kalması bekleniyor.

Haber: Susanna Twidale

Çeviri: Çisil Sevinç

Madrid’de son iki haftadır, 2015’teki Paris Anlaşması’na uymak adına kuralları düzenlemeye çalışan 190’dan fazla ülkeden müzakereci bir araya geldi. IEA’nın hazırladığı rapor, bu görüşmelerin sonlanmasından hemen sonra yayımlandı.

Paris merkezli ajansın raporuna göre, “Düşük karbon yakıtlarının son on yıldaki büyümesine rağmen, gerçekte kömür hâlâ küresel enerji piyasasında çoğunluğunu koruyor. Dünya 2000 yılına oranla %65 daha fazla kömür tüketiyor.”

IEA, dünya kömür talebinin yıllık % 0,5’lik bir büyüme hızına ve 2024’te 5,624 milyon tonluk kömür eşdeğerine (Mtce) ulaşmasının beklendiğini belirtti.

Rapora göre, Avrupa’nın kömürü terk etme planları ve ABD’de doğalgaz kullanımındaki artışla beraber Avrupa ve ABD’deki kömür tüketiminin düşüşü, hızla büyüyen Asya ekonomisindeki rakamlar ile dengelenecek.

Kömürden elde edilen enerji çıktısını artıran Hindistan için senaryo, talepte yıllık %4.2’lük artışla birlikte 2018’de 585 Mtce olan miktarın 2024’te 748 Mtce’ye yükselmesi şeklinde öngörülüyor.

Çin’deki kömür tüketiminin önümüzdeki yıllarda ufak oranlarla artacağı ve 2022’de sabitleneceği tahmin ediliyor.

Enerji Piyasaları ve Güvenliği yöneticisi Keisuke Sadamori’nin IEA’da gazetecilerle yaptığı kısa toplantıda, “Çin’deki talebin tam olarak nasıl şekilleneceği büyük oranda 2021-2025 yıllarını kapsayacak 5 yıllık planda bizleri nelerin beklediğine bağlı” ifadesi dikkat çekti.

IEA’nın raporları hükümetlerin, şirketlerin ve yatırımcıların kömür, petrol ve doğalgaz kullanımındaki beklentilerini şekillendiriyor. Ancak ajans, yeşil gruplardan ve bazı finansal kurumlardan, dünyanın yenilenebilir enerji kaynaklarına geçme hızına yeterince önem vermediği için eleştirilere maruz kaldı.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi