;
Ekonomi Politika

IEA: Enerji Verimliliği İlerlemesi Pandemi Nedeniyle Geriliyor

Uluslararası Enerji Ajansı, enerji verimliliğine yönelik küresel ilerlemenin, salgın nedeniyle 10 yılın en düşük seviyesine ulaştığını söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Perşembe günü yaptığı açıklamada, enerji verimliliğine yönelik küresel ilerlemenin, COVID-19 salgını sırasında fiyatların düşmesi nedeniyle 10 yılın en düşük oranına ulaştığını açıkladı.

Paris merkezli gözlemci, “Krizin ve devam eden düşük enerji fiyatlarının bir sonucu olarak, enerji yoğunluğunun 2020’de sadece %0,8, yani geçtiğimiz yılın oranlarının kabaca yarısı kadar olan ve en son 2010’da ulaşılan seviyelere ulaşması bekleniyor” dedi.

IEA, daha boş uçuşlar, daha ucuz yakıt, bina yalıtım iyileştirmeleri ve akıllı sayaç kurulumunu engelleyen mesafe önlemlerinin yanı sıra karantina önlemleri nedeniyle araba satışlarındaki düşüşün bu yavaşlamayı açıkladığını söyledi.

Kuruluş, bu yılın başlarında politika yapıcılara, salgının neden olduğu ekonomik duraksamayı, karbon emisyonlarını azaltmak için yenilenebilir enerjiye öncelik vermek için kullanmalarını tavsiye etti.

Ancak IEA, 2020’de %9’a düşeceği tahmin edilen enerji açısından verimli yeni bina, ekipman ve araçlara yatırım yapılmasının daralan devlet ve kurumsal bütçelerden kaynaklandığının da altını çiziyor.

Kuruluşun modellerine göre bu düşüş, “Enerji verimliliği önümüzdeki 20 yıl içinde enerji ile ilgili seragazı emisyonlarında %40’tan fazla azalma sağlayabileceği için özellikle endişe verici.”