;
Ekonomi

IEA: Emisyonlar Yeniden Artıyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), geçtiğimiz yıl küresel karbon emisyonlardaki yaklaşık %6’lık düşüşün ardından emisyonların yeniden arttığını söyledi.

IEA Salı günü yaptığı açıklamada, COVID-19 salgınının ekonomik faaliyeti yavaşlatırken küresel karbondioksit emisyonlarını 2020’de %5,8’e düşürdüğünü, ancak emisyonların yıl sonunda tekrar artmaya başladığını ve bu artışın devam edebileceğini duyurdu.

IEA bir raporda, dünyanın en büyük seragazı yayıcısı olan Çin’in, geçen yıl emisyonlarda 2019 seviyelerine göre %0,8 veya 75 milyon ton artış yaşayan tek ülke olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük üçüncü emisyon kaynağı olan Hindistan’da, ekonomik faaliyet arttıkça ve kısıtlamalar gevşetildiğinde emisyonlar geçen Eylül ayından itibaren 2019 seviyelerinin üzerine çıktı.

IEA’dan Dr. Fatih Birol, “Geçen yılın sonuna doğru küresel karbon emisyonlarında yaşanan yeniden yükseliş, dünya çapında temiz enerji geçişlerini hızlandırmak için yeterli eylemin yapılmadığına dair kesin bir uyarıdır” dedi. Birol, “Bu yıl küresel bir ekonomik toparlanmaya ilişkin mevcut beklentiler doğrulandığı ve dünyanın en büyük ekonomilerinde büyük politika değişikliklerinin olmaması durumunda, küresel emisyonların 2021’de artması muhtemel” diye ekledi.

Karantina önlemleri ve diğer kısıtlamalar endüstriyel faaliyeti ve ulaşımı sınırlandırdığı için 2020’de birincil enerji talebi %4 düştü.

IEA, bunun karbondioksitte benzeri görülmemiş neredeyse 2 milyar ton bir düşüşe yol açtığını söyledi. Bu miktar, Avrupa Birliği’nin tüm emisyonlarını küresel toplamdan çıkarmaya eşdeğer.

Küresel enerji sektöründe geçen yıl emisyonlar %3,3 düşerek rekor seviyedeki en büyük mutlak düşüş yaşandı. Enerji talebi azalmasına rağmen, yenilenebilir enerji üretiminin büyümesi düşüşe en büyük katkıda bulundu.

Yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payı geçen yıl 2019’daki %27’den %29’a yükseldi. Ulaşım kaynaklı emisyonlar ise geçen yıl 2019 seviyelerine oranla %14 düştü.