;
Politika

İbiza’nın da Dahil Olduğu Balear Adaları’ndan %100 Yenilenebilir Enerji Kararı

Avrupa’nın en popüler tatil bölgelerinden İbiza, Minorka, Palma de Mallorka ve Formentere adalarının bulunduğu Balear Adaları, iklim değişikliği konusunda tarihi bir karar aldı. Balear bölgesi, bugün meclisten geçireceği İklim Değişikliği ve Enerji Geçiş Yasası ile 2050 yılına kadar tüm adaların %100 yenilenebilir enerjiye geçmesini amaçlıyor.

İbiza, Minorka, Palma de Mallorka ve Formentere adalarının bulunduğu Balear Adaları bölgesi, 2050 yılına kadar tüm adaların %100 yenilenebilir enerjiye geçmesini amaçlıyor. Bölgenin bugün (12 Şubat 2019) İklim Değişikliği ve Enerji Geçiş Yasası’nı meclisten geçirmesi bekleniyor.

Plan, elektrik üretiminin yanı sıra ulaşımda da önemli adımlar içeriyor. Bu çerçevede yasa, adalarda 2025 yılı itibari ile yeni dizel araçların, 2035 yılı itibari ile yeni benzinli araçların satışını yasaklıyor.

Yasanın diğer detayları şu şekilde sıralanabilir:

  • 2020 yılına kadar en az %10, 2030 yılına kadar en az %35 ve 2050 yılında ise %100 yenilenebilir elektrik üretimi.
  • 2025 yılından itibaren, 1000 m2 üzeri her yeni park alanı ve bina çatısına güneş enerji sistemleri kurulmak zorunda. Aynı zamanda var olan binalar ve park alanlarından 1500 m2 ve üzeri alana sahip olanların da çatılarında en geç 2025 yılından itibaren güneşten elektrik üretmesi gerekiyor.
  • Yasa, aynı zamanda, bölgenin enerji verimliliği hedeflerini de ortaya koyuyor. Adalar birincil enerji kullanımını, 2030 itibari ile %26, 2050 itibari ile %40 oranında azaltacak.
  • 2050 yılı itibari ile bölgedeki her ada elektrik ihtiyacının en az %70’ini kendi öz kaynakları ile karşılayacak.
  • Bölgede bulunan Es Murterar Kömürlü Termik Santralı 2020, dizel yakıtlı Menorca ve İbiza santralları ise 2025 yılı itibari ile kapatılacak.
  • Tatil bölgesi olan adalarda araç kiralama sektörü önemli sektörler arasında yer alıyor. Yasa, adalardaki tüm kiralık araçların 2035 itibari ile %100 elektrikli araçlar olmasını zorunlu kılıyor.

Bugün meclisten geçmesi beklenen karar ile ilgili konuşan Balear Adaları Başkanı Francina Armengol, Avrupa’nın Balear Adaları’ndan enerji dönüşümünde bir referans noktası olmasını istediğini, kendilerinin de bunu başaracaklarını ifade ederek şöyle devam ediyor: “Çevreyi korumanın aynı zamanda Balear Adaları’nda yaşayan herkesi korumak anlamına geldiğine inanıyoruz ve altyapımızda ve ekonomimizde gerekli değişiklikleri yapmaya kararlıyız. Öncü İklim Değişikliği ve Enerji Geçiş Yasası, markamızı sürdürülebilir bir hedef olarak güçlendirmek için bir fırsat. Yasa, er ya da geç varsaymak zorunda kalacağımız bir değişikliği öngörüyor. Bu yasa ile daha üretken ve rekabetçi olacağız ve uluslararası imajımızı güçlendireceğiz. Ve en önemlisi, yaşam kalitemizi güçlendireceğiz ve adalarımızın geleceğini garanti altına alacağız.”

Avrupa İklim Fonu (European Climate Foundation-ECF) CEO’su ve Başkanı Laurence Tubiana ise Balear Adaları’nın iddialı iklim yasalarıyla Avrupa’ya önderlik etmesinin cesaret verici olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Konu üzerindeki sıkı çalışmalarını ve kararlılıklarını takdir ediyorum. Kirletici kömürü ithal etmeyi bırakmaları ve onun yerine bol güneş ışığından yararlanmaya başlamaları kesinlikle doğru bir karar. Gelişen düşük karbon ekonomileri, hem vatandaşlara hem de turistlere fayda sağlayacaktır.”