;
Politika

Hukukçular ve Yaşam Savunucuları Van’da Buluştu 

yaşam savunucuları

Doğa Derneği ve Van Barosu Çevre Komisyonu tarafından Van’da hukuk ve doğa buluşması atölyesi gerçekleştirildi. Birçok meslek grubundan katılımın olduğu iki gün süren atölyede çevre mücadelesinin hukuki boyutu başta olmak üzere birçok konu tartışıldı.   

Ekolojik tahribatların yoğun olarak yaşandığı Van’da, yaşanan sorunlara karşı mücadeleyi arttıracak çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Daha önce farklı konu başlıklarında buluşma ve eğitimlerin düzenlendiği kentte, son olarak ekolojik mücadelenin hukuk boyutunun tartışıldığı atölye düzenlendi.

Doğa Derneği ve Van Barosu Çevre Komisyonu tarafından Van Barosu Salonu’nda düzenlenen atölyeye çevre hukukçuları, çevre derneği üyeleri, aktivistler ve öğrenciler katıldı. Doğa savunuculuğundaki deneyimlerin paylaşıldığı atölyede; doğa savunusunda hukukun etkin olarak kullanılması, doğa ve iklim okur-yazarlığının geliştirilmesi ve saha bilgisinin artırılması gibi konu başlıkları ele alındı.

Atölyenin birinci gününde Doğa Derneği hukuk danışmanları avukat Özlem Altıparmak ve Avukat Cem Altıparmak çevre hukuku, iklim adaleti, çevresel demokrasi ve katılım hakkı, uluslararası hukuki gelişmelerle ilgili birer sunum yaptı. Son yıllarda artan hava kirliliğine ilişkin olarak; iklim, seragazı, emisyon ve hukuk ilişkisinin ele alındığı sunumda, iklim adaleti konusu da detaylı olarak tartışıldı.

Av. Özlem Altıparmak: Eşit ve Hakkaniyetli Bir Dönüşüme İhtiyaç Var 

Av. Özlem Altıparmak, karbon piyasası nedir?”, AB’nin yeşil mutabakat sistemi, dünyadaki iklim kanunları ve Türkiye’de emisyon ticareti başlıkları hakkında değerlendirmede bulundu. Paris Anlaşması da Altıparmak’ın yer verdiği konulardan oldu. Altıparmak, ayrıca iklim değişikliğine değindi ve türlerin iklim değişikliğine adaptasyonu, ülkelerin adaptasyon süreçleri ve derinleşen eşitsizlik gibi konulara yer verdi.

Sunumunda iklim krizi karşısında yapılması gereken dönüşüme dikkat çeken Altıparmak “Yeşil dönüşüm olacak evet ama herkes için nasıl sonuçlar doğuracak? Kadınlar, çocuklar, işçiler burada nasıl yer alacak? Örneğin Zonguldak’taki işçiler, maden sahasını kapattığınızda kentin ekonomisi biter diyorlar. Bunların düşünülmesi lazım. Yoksa Akbelen’de olduğu gibi işçiler, yaşam savunucuları ile karşı karşıya gelecek. İklim değişikliği, ekolojik tahribatlar hepimizin ortak sorunu. Bu yüzden daha eşit ve hakkaniyetli bir dönüşüme ihtiyaç var” sözlerini kullandı.

2. Günde “ÇED Dosyası Okuryazarlığı ve Dava Süreçleri” Tartışıldı 

Ardıdan söz alan Av. Cem Altıparmak  katılım hakkı ve idarenin yargı dışı denetimi konusunda bir sunum yaptı. Altıparmak, çevresel demokrasi ve katılım hakkı, uluslararası hukuki gelişmeler hakkında da konuştu.

Soru cevap şeklinde ilerleyen atölyenin ikinci gününde ise Öğretim üyesi Dr. Züleyha Keskin Van Gölü Havzası’nda yaşanan çevre sorunları ve çözüm yollar üzerine konuştu. Atölyenin devamında ÇED dosyası okuryazarlığı ve dava süreçleri ve afetler ve hukuk gibi konu başlıkları tartışıldı.