;
Ekonomi Politika

HSBC’nin Üst Düzey Yöneticisine göre İklim Krizinin Finansal Riskleri “Abartılıyor”

Banka açıklamayı yapan yöneticiyi görevden aldı.

Sürdürülebilir yatırımlardan sorumlu kıdemli bir HSBC yöneticisi, iklim aktivistlerinden eleştiri alan açıklamalarında, merkez bankası yetkililerinin ve diğer küresel aktörlerin iklim değişikliğinin finansal risklerini abarttığını söyledi.

Geçen Temmuz ayından bu yana HSBC’nin sorumlu yatırım başkanı görevini sürdüren Stuart Kirk, Londra’da düzenlenen bir konferanstaki sunumunda, BM gibi kuruluşlardan yapılan alıntıların yanı sıra, “Doğrulanmamış, partizan, kendi çıkarına hizmet eden kıyamet uyarıları HER ZAMAN yanlıştır” dedi.

Kirk, bu tür uyarılar nedeniyle ekibinin ve genel olarak HSBC’nin iklim riskiyle uğraşmak için, diğer zorlukların aksine, orantısız bir zaman harcadığını söyledi.

Financial Times, olayın bir video kaydını internette yayımladı. Kirk, “Çok ciddi bir enflasyon sorunu ile karşı karşıyayız ve bana defalarca 20-30 yıl içinde olacak bir şeye bakmak için zaman harcamam söylendi” ifadelerini kullanıyor.

HSBC Asset Management CEO’su Nicolas Moreau, bir sözcü aracılığıyla Reuters’e, Kirk’ün sözlerinin şirketin görüşlerini yansıtmadığını ifade etti.

Moreau, sözcü aracılığıyla gönderilen bir e-postada, “HSBC, iklim değişikliğini gezegenin karşı karşıya olduğu en ciddi ve acil durumlardan biri olarak görüyor” dedi. Kirk yorum talebine yanıt vermedi.

Şirketin web sitesine göre, HSBC Asset Management yaklaşık 640 milyar dolarlık varlık yönetiyor.

HSBC ise Kirk’ü görevinden aldı. Banka aynı zamanda konuyla ilgili bir iç soruşturma başlattığını duyurdu.

Kirk’ün sözleri, HSBC’nin de dahil olduğu finans şirketlerinin iklim vaatlerini güçlendirmesi için kampanya yürüten aktivist gruplar tarafından da eleştirildi.